ВПЛИВ СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ НА ФОРМУВАННЯ ІМІДЖУ ТА РЕПУТАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА - Чайка, І. М.; Дністрянська, Н. І. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2023)
Умови високої конкуренції на ринку ресторанних послуг стимулюють підприємства до активізації комунікаційної політики, роботи над іміджем та репутацією компанії. Для формування іміджу будь-якого підприємства важливими є: позитивний досвід від користування продукцією (послугою), а також трансляція тез позиціонування компанії через здійснення комунікаційної політики. Дедалі частіше підприємства застосовують інтегровані маркетингові комунікації, для яких соціальні мережі є зручною платформою реалізації. Також цей канал просування підходить для ресторанного бізнесу своєю доступністю. Однак, важливий критичний погляд на ефективність соціальних мереж при формуванні іміджу. Актуальним є питання мотивації користувачів стежити за сторінками закладів. Для виконання мети дослідження проведено соціологічне опитування, результати якого продемонстрували, що: молодь стежить за сторінками підприємств ресторанного господарства переважно через Instagram; для ресторанного бізнесу сторінка у соцмережах є власним ЗМІ, з лояльною аудиторією і для підписників вона цікава перш за все новинами закладу; естетичний контент має більше значення для трансляції атмосфери; відгуки залишаються важливим джерелом формування репутації. Моніторинг сторінок закладів ресторанного господарства у найпопулярніших соціальних мережах показав, що дана платформа створює низку можливостей застосування інтегрованих та піар-комунікацій, серед найпопулярніших прийомів: демонстрація відгуків, реклама в інфлюенсерів, колаборації з інфлюенсерами, трансляція атмосфери закладу через естетичний контент та стиль спілкування, демонстрація експертності через корисні публікації або експертний блог, розсилка прес-паків, публікація новин та трансляція івентів. Частина цих прийомів можлива при реалізації різновидів просування через інші канали. Для успішної комунікаційної політики підприємствам ресторанного бізнесу необхідно не обмежуватись лише соціальними мережами, а грамотно будувати стратегію просування із застосуванням цілого спектру видів та каналів комунікації.