СТАН ТА ОСНОВНІ ТРЕНДИ РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ В УМОВАХ СЬОГОДЕННИХ ВИКЛИКІВ - Чорна, Н. М. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2023)
У статті проаналізовано стан та тенденції розвитку туризму в Україні упродовж кількох крайніх років, коли галузь зіткнулася з двома надсерйозними та надскладними випробуваннями: спочатку – пандемією Covid-19, а трохи згодом – війною, яку проти нашої держави розпочала росія. Вивчивши статистичну інформацію за тематикою, було з’ясовано, що в 2020 р., у зв’язку з пандемією коронавірусу, туристична галузь України втратила 60 млрд грн. Але вже в 2021 р., коли більшість людей адаптувалися до пандемії, рівно, як і туристична галузь до неї призвичаїлася, туристичний ринок України продемонстрував відновлення позитивних тенденцій. Так, у 2021 р. до бюджету України надійшли рекордні 244 млн грн. туристичного збору, що на 86,8% перевищувало аналогічний показник 2020 р. та на 20% – показник доковідного 2019 р. У 2022 р., у зв’язку з початком війни росії проти нашої держави, ситуація в туристичній галузі України стала безпрецедентно складною. На якийсь час туристична галузь майже припинила функціонувати, і лише наприкінці весни туристичні підприємства почали робити обережні кроки в напрямку відновлення пропозиції. У підсумку, за результатами 2022 р. дохідність туристичної галузі України скоротилася на 70-80%. У 2023 р., як свідчить аналіз результатів функціонування галузі упродовж трьох перших місяців, ситуація продовжує залишатися вкрай складною, і галузь продовжує втрачати. Не викликає заперечень, що до тих пір, допоки в Україні триватиме війна, ситуація на туристичному ринку навряд чи суттєво покращиться. Що стосується трендів розвитку туристичної галузі України, у статті зазначено, що упродовж аналізованого періоду їй притаманними були та залишаються підвищена увага туристів до питань безпеки та гігієни, зменшення частки бізнес-туризму, збільшення попиту на внутрішній туризм та індивідуальний відпочинок, зростання популярності короткострокового та довгостроковому відпочинку, зростання попиту на культурно-пізнавальний та етнографічний туризм, відпочинок на лоні природи та натуральну їжа з локальних продуктів, зростаюча популярність безконтактних розрахунків та дедалі більша нестача кваліфікованих кадрів.