АНАЛІЗ РОЗВИТКУ ІНДУСТРІЇ ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ - Кізюн, А. Г.; Гуцал, Л. А.; Цуркан, І. М. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2023)
В дослідженні розкрито ключові аспекти розвитку туристичної індустрії в умовах повномасштабної війни в Україні. Актуальність статті зумовлена важливістю і впливом туристичної галузі в Україні на соціально-економічне становище. Дотепер показники й обсяги в туристичній сфері зменшуються у зв’язку із зовнішніми негативними факторами, як-от пандемія коронавірусу та війна в Україні, яка загострилась у 2022 році. Це зумовлює виокремлення напрямів розвитку й удосконалення державної політики для підтримки туризму в сучасних умовах. Метою статті є комплексне дослідження факторів ефективної діяльності українського туристичного бізнесу. Для комплексного аналізу використано загальнонаукові й спеціальні методи, які дають змогу виокремити важливі процеси та явища в туризмі, а також їхній взаємозв’язок, для ефективного розвитку в складних умовах. У результатах дослідженнях охарактеризовано поняття «туризм» в Україні з його складовими, ознаками, специфікою. Окреслено втрати туристичної галузі від військових дій на територіях України. Систематизовано умови й чинники розвитку туристичної галузі в довоєнний період і на сучасному етапі. Охарактеризовано туристично-привабливі регіони України, які впливають на економічний потенціал держави. Запропоновано пріоритетні напрями відновлення туризму з метою забезпечення гармонійного розвитку територій, зважаючи на цілі сталого розвитку, які необхідно брати до уваги під час вдосконалення державної політики України у сфері туризму. Практична цінність дослідження полягає в розробці елементів методичного забезпечення, інструментів для оцінки й аналізу показників туристичної привабливості окремих регіонів і країни загалом з огляду на рівень туристичного потенціалу й стану зовнішнього середовища. Подальші дослідження розглядаються на основі питання розвитку туризму у післявоєнний період.