ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ СТРАТЕГІЇ СЕГМЕНТАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВАМИ НА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ РИНКУ - Басій, Н. Ф.; Ланиця, І. Ф.; Яхвак, Д. М. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2023)
На основі аналізу теоретичних положень маркетингу, а також останніх досліджень і публікацій розглянуто особливості застосування маркетингової стратегії сегментації підприємствами на готельно-ресторанному ринку. З’ясовано, що сегментування готельно-ресторанного ринку здебільшого здійснюється за допомогою поєднання кількох критеріїв. Визначено, що основними критеріями сегментації ринку готельно-ресторанних послуг є різновиди класичних демографічних, географічних, психографічних та поведінкових факторів сегментації. Основними серед них встановлено купівельну спроможність клієнтів, ціну послуг, демографічні та психографічні характеристики клієнтів, сприйняття готельного та ресторанного продукту. Виділено особливість формування стратегії сегментації ринку готельно-ресторанних послуг, яка полягає у врахуванні принципів ефективної сегментації та особливостей ринку готельно-ресторанних послуг. Виявлено фактори, які впливають на формування стратегії сегментації ринку готельно-ресторанних послуг: технологічні, фактори конкуренції та фактори, пов’язані з поведінкою споживачів. Встановлено, що найвагомішими серед окреслених факторів є технологічні, які пов’язані з особливостями послуг. Зокрема, їх нематеріальною природою, невіддільністю від джерела надання, мінливістю їх якості, неможливістю зберігання, відсутності права власності клієнта на послугу. Обґрунтовано основні переваги запровадження стратегії сегментації для підприємств готельно-ресторанного сектору, які передбачають суттєвий вплив на конкурентоспроможність компаній, а також полегшують доступ до інновацій та вихід на нові сегменти ринку. Зроблено висновок, що розроблення та запровадження ефективної стратегії сегментування дає можливість підприємствам готельно-ресторанного сектору реалізувати основний принцип маркетингу – виявлення та задоволення потреб споживачів.