НЕМАТЕРІАЛЬНА КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА ТА ЇЇ ПОТЕНЦІАЛ У РОЗРОБЦІ ІННОВАЦІЙНОГО ТУРИСТИЧНОГО ПРОДУКТУ - Безносюк, О. І. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2023)
У статті представлено визначення та значення нематеріальної культурної спадщини (НКС). Автором визначено невирішені частини загальної проблеми використання НКС в туризмі. Розглянуті приклади дослідження вітчизняними та зарубіжними науковцями нематеріальної культури в якості туристичного ресурсу. Наведені практики використання елементів НКС в туризмі Туреччини, Іспанії, спільного елементу Навруз за поданням декількох країн мусульманського світу, що є актуальним для розвитку вітчизняної туристичної галузі. Особливий акцент робиться на успішному досвіді світового лідера в туризмі Іспанії. В цій країні велика кількість елементів НКС стали туристичними магнітами та без шкоди для спільнот-носіїв нематеріальної культури, демонструють гармонійний приклад рівноваги збереження та популяризації. Продемонстровано у вигляді схеми алгоритм взаємодії між державними органами влади, їх підрозділами, громадськими організаціями в процесі виявлення елементів нематеріальної культури та підтримки їх життєдіяльності, відповідно на виконання актів, прийнятих ЮНЕСКО. Розглядається поняття туристичного продукту території з акцентом на її привабливість, побудовану на основі нематеріальної культурної спадщини. У статті розглядається ідея використання нематеріальної культурної спадщини, яка має потенціал створення бренду території, навколо якого формується туристична локація та складаються умови для формування туристичного кластеру. Для цього проведено кількісний та, частково, якісний аналіз елементів нематеріальної культурної спадщини в усіх областях України. Розглянуто наповнення списків збереження за період 2018-2023 років як в окремих областях, так і в Національному переліку, включаючи елементи прийняті та подані на розгляд в Репрезентативний список ЮНЕСКО від України. В роботі розглянуто необхідність практичного формування алгоритму, за яким можна визначати використання елементів нематеріальної культурної спадщини в туризмі. При цьому, акцентується увага на неможливості зловживання НКС з метою отримання надмірних і неправомірних прибутків туроператорами та комерціалізації елементів.