ЗЕЛЕНИЙ ГОТЕЛЬНИЙ БІЗНЕС: ЕКОЛОГІЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ - Каленська, В. П.; Любченко, В. В. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2023)
У статті проаналізовано концепцію зеленого готельного бізнесу як важливого елемента у сталому розвитку туризму. Акцентується увага на необхідності інтеграції екологічних стандартів у готельну індустрію, виокремлюючи ключові аспекти екологічної відповідальності. Аналізується потенціал зеленого готельного бізнесу у підвищенні екологічної обізнаності та привабливості туристичних регіонів. Розглядаються інноваційні підходи до екологічного управління у готелях, включно з використанням альтернативних джерел енергії, ефективним управлінням відходами та водними ресурсами. Особлива увага приділяється ролі екологічних сертифікацій у забезпеченні стандартів сталого розвитку та їх впливу на імідж та конкурентоспроможність готельного бізнесу. В статті наголошується на важливості збалансованого підходу до розвитку готельного бізнесу, що включає врахування екологічних, соціальних та економічних аспектів. Висвітлюються приклади успішних екологічних ініціатив у готелях різних країн та їх внесок у просування сталого туризму. Крім того, обговорюються виклики та перспективи, що стоять перед готельним бізнесом у контексті збереження довкілля та сталого розвитку. На основі проведеного аналізу, сформовано висновки, в яких зазначається, що зелений готельний бізнес відіграє важливу роль у забезпеченні екологічної безпеки та сталого розвитку. Орієнтація на екологічні стандарти не лише сприяє зниженню впливу на довкілля, але й позитивно впливає на імідж готелю та його привабливість для екологічно свідомих туристів. Впровадження зелених технологій, ефективне використання ресурсів, мінімізація відходів та використання екологічних матеріалів у будівництві та обслуговуванні – це ключові елементи, які дозволяють готелям зменшити свій екологічний слід і вносити вклад у стале майбутнє. Запропоновано перспективи подальших досліджень, які полягають у розробці і впровадженні новітніх екологічно чистих технологій, які можуть знизити вплив готельної індустрії на довкілля.