МЕХАНІЗМИ ПРОАКТИВНОЇ ПОЛІТИКИ РОЗВИТКУ ЗЕЛЕНОГО ТУРИЗМУ В ГРОМАДАХ ЗАХІДНОГО РЕГІОНУ - Островська, Н. Д.; Герасимів, З. М.; Соловей, І. С. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2023)
У статті наголошено на актуальності застосування проактивної політики розвитку зеленого туризму на місцевому рівні. Зазначено, що це слугуватиме чинником розвитку приватної підприємницької ініціативи, зростання доходів, розвитку інфраструктури та покращення якості життя населення, а також пришвидшення місцевого економічного розвитку, особливо на депресивних територіях. Метою дослідження стало визначення та обґрунтування положень механізмів проактивної політики стимулювання розвитку зеленого туризму в громадах західного регіону України. Розкрито актуальність проблеми стимулювання розвитку зеленого туризму у громадах областей західного регіону України, яка полягає в тому, що політика в цьому керунку може стати дієвим інструментом забезпечення пожвавлення економічної діяльності та покращення якості життя на сільських і віддалених гірських територіях (українські Карпати), які традиційно вважалися депресивними. Доведено, що реалізація такого завдання потребує залучення проактивної політики місцевого економічного розвитку, яка буде реалізуватися на рівні територіальних громад і орієнтуватися на розвиток малого приватного підприємництва, зокрема в перспективних видах економічної діяльності, до яких безпосередньо відноситься зелений туризм, зі активним залученням до таких процесів саме місцевого населення. Встановлено, що така політика має реалізуватися за двома напрямами: (1) економічний з метою формування середовища стимулювання створення та розвитку об’єктів зеленого туризму і залучення задля таких цілей інвестиційних ресурсів та (2) соціально-організаційний з метою розвитку інфраструктури територій, зокрема соціальної та туристичної, а також модернізації ринку праці в сфері туризму. Визначено провідні інструменти проактивної політики стимулювання розвитку зеленого туризму на рівні громад, а саме у межах економічного напряму це бюджетний, економічний, інвестиційний, грантовий, кредитний та створення фондів фінансування розвитку; у межах соціально-організаційного напряму – інфраструктурний, соціальної підтримки, соціально-трудових відносин, інформаційний.