ГРАНТОВА ПРОГРАМА URBACT ДЛЯ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ - Кобеля-Звір, М. Я. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2024)
У статті досліджено можливості Програми URBACT для українських міст. Продемонстровано, що її основна мета – сприяти співпраці та обміну ідеями між містами у межах тематичних мереж. Акцентовано: URBACT сприяє розвитку навичок зацікавлених місцевих учасників у розробленні та впровадженні інтегрованої політики й політики участі, а також забезпечує обмін знаннями та найкращими міськими практиками. Окреслено, що до програми вже включені всі 27 країн-членів Європейського Союзу, 5 країн-кандидатів, а з 2024 року також Україна та Молдова. У дослідженні розглянуто особливості основних типів мереж, зокрема: «Мережа планування дій», «Мережа передачі знань» та «Мережа передачі інновацій». Зроблено наголос: участь українських міст у Програмі URBACT із 2024 року дозволить спочатку доєднатися до вже створених мереж, зокрема за напрямком «Мережа планування дій», а вже згодом конкурувати нарівні з іншими європейськими містами в «Мережах передачі знань» та «Мережах передачі інновацій». Підсумовано: участь українських міст у Програмі URBACT сприятиме більш активній співпраці цих міст на європейському рівні та їх активній участі в європейській інтеграції України. У статті запропоновано рекомендації українським муніципалітетам, які планують скористатися можливостями Програми URBACT у 2025-2026 рр., а саме: ретельно дослідити актуальні проблеми та потреби міста або регіону, зв’язуватися з представниками вже існуючих мереж, щоб виявляти інтерес до приєднання до різноманітних проектів, розвивати інноваційні підходи та рішення для вирішення проблем у місті, вивчити раніше реалізовані проекти в межах Програми URBACT, брати участь у інформаційних онлайн-сесіях, організованих Секретаріатом URBACT, щоб дізнатися все про конкурси.