РЕГУЛЮВАННЯ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ТУРИСТИЧНОГО ПОПИТУ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ - Миронов, Ю. Б. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2024)
Стаття присвячена регулюванню та прогнозуванню туристичного попиту в контексті сталого розвитку туризму. Автор зазначає, що з огляду на динамічність галузі туризму та масштаби його впливу на природні ресурси, соціокультурну сферу та культурну спадщину, необхідні ефективні стратегії регулювання туристичного попиту, базовані на принципах сталого розвитку. Визначено ключові завдання для забезпечення сталого розвитку туризму, серед яких економічна стабільність, збереження природних та культурних ресурсів, соціальна стабільність та підтримка місцевих громад. Також обґрунтовується роль регулювання туристичного попиту в цьому контексті. Для забезпечення сталого розвитку туризму автор пропонує розроблення та впровадження ефективної туристичної політики, яка б враховувала принципи сталості. Розглядаються підходи до регулювання туристичного попиту в контексті сталого розвитку туризму та прогнозування попиту на туризм. Визначено, що для прогнозування туристичного попиту можна використовувати різноманітні інструменти, такі як аналіз ринкових досліджень, прогнозування тенденцій розвитку туризму, а також моделювання впливу різних факторів на туристичний ринок. Охарактеризовано методи прогнозування (кількісні та якісні). Зазначається, що взаємозв’язок між прогнозуванням та регулюванням туристичного попиту полягає у тому, що прогнозування допомагає визначити потреби туристів та розробити стратегії для їх задоволення, а регулювання допомагає забезпечити сталий розвиток туризму. Обидва процеси сприяють досягненню спільної мети – забезпечення успішного функціонування туристичної галузі. Визначено перспективи подальших наукових досліджень у даному напрямі.