ІНТЕГРАЛЬНА ОЦІНКА РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ В М. ЛОДЗЬ ТА ЛОДЗЬКОМУ ВОЄВОДСТВІ У 2004–2021 РР. - Горіна, Г.О. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2024)
Головною метою статті є оцінка динаміки та визначення тенденцій розвитку туризму в м. Лодзь та Лодзькому воєводстві у 2004-2021 рр., а також їх порівняння. Порівняння розвитку туризму в м. Лодзь та Лодзькому воєводстві було проведено на основі розрахунку та аналізу інтегральних показників. Інтегральний показник розраховувався на основі 14 показників, згрупованих у три групи: 1) заклади розміщення туристів (9 показників); 2) музеї, включаючи філії (3 показники); 3) організація масових заходів (2 показники). Збір даних за групами показників здійснювався методом статистичного спостереження. У якості інформаційної бази було використано офіційні джерела інформації, а саме дані офіційного веб-сайту Головного статистичного управління Польщі та Регіонального статистичного управління м. Лодзь. Для приведення у порівнянний вигляд значної кількості різноякісних та різномасштабних аналітичних показників розвитку туризму, які використовувалися для розрахунку інтегрального показника, їх було нормалізовано. Визначення вагових коефіцієнтів проводилось експертним методом (методом ранжування). Проведений аналіз дозволяє дійти висновку про наявність загальної висхідної тенденції розвитку туризму в м. Лодзь та Лодзькому воєводстві з коливаннями у період 2004-2019 рр., а також загальним спадом у 2020 р. Проте, сукупний річний темп зростання туристичної галузі у м. Лодзь та Лодзінському воєводстві за аналізований період відрізняється і становить 9,04% та 7,18% відповідно. Завдяки постійним інвестиціям в інфраструктуру, культурні та туристичні проєкти, використовуючи сучасні маркетингові інструменти, регіон, з великою ймовірностю, продовжуватиме зростати як популярна туристична дестинація. В цілому розвиток туризму в м Лодзь та Лодзькому воєводстві був зумовлений поєднанням таких факторів як: перетворення історичної та культурної спадщини на культурно-розважальні центри як для туристів, так і для місцевих жителів; значні інвестиції в інфраструктуру туризму; інвестування в маркетинг, рекламу та управління дестинаціями; розвиток індустрії розваг тощо.