АНАЛІЗ ЧАСТО ВИКОРИСТОВУВАНИХ У ТУРИЗМІ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНИХ ІНСТРУМЕНТІВ ПОСТІЙНИХ КОМУНІКАЦІЙ, ПРОБЛЕМИ В ЇХ ДОСЛІДЖЕННЯХ ТА ВПРОВАДЖЕННІ - Храмцова, Ю.В. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2024)
У статті розглянуто питання постійної комунікації підприємств зі споживачами в туристичній галузі за допомогою соціально-психологічних інструментів. У сучасних умовах психологія є головним аспектом у процесі комунікації компанії та споживача. Відповідно, метою статті був аналіз проблем дослідження та впровадження в практику соціально-психологічного інструментарію постійного спілкування туристичних підприємств зі споживачами. Для досягнення поставленої мети було обрано метод огляду літератури. Визначено, що найчастіше туристичні компанії вдаються до стимулювання попиту на послуги шляхом формування в споживача потреби придбати туристичну послугу чи продукт, тобто створюють умови для імпульсивної покупки. Розмежовано та схарактеризовано поняття «імпульсивна покупка» та «традиційна покупка». У результаті дослідження встановлено, що традиційна покупка – це послідовна та цілеспрямована дія, яка складається з п’яти етапів. Проте туристичні підприємства, викликаючи імпульсивні покупки в споживачів, сприяють тому, що процес купівлі туристичної послуги чи продукту зводиться лише до трьох основних етапів. У статті проаналізовано й визначено групу поколінь, яка є найбільш прийнятною цільовою групою, підпадає під вплив діяльності компаній та здійснює імпульсивні покупки, зокрема йдеться про покоління Z. Визначено найбільш поширені інструменти соціально-психологічного впливу в процесі комунікації зі споживачами, а саме електронне сарафанне радіо, соціальні мережі, чат-боти та віртуальна й доповнена реальності. Виявлено переваги й недоліки, які вищезазначені інструменти зумовлюють для туристичних підприємств під час комунікації з постійними та потенційними споживачами. У подальших дослідженнях важливо провести глибокі експертні інтерв’ю для вивчення досвіду тих туристичних підприємств, які вже впровадили такі соціально-психологічні інструменти на практиці. Доцільно більш детально проаналізувати можливості та загрози їх реалізації в туристичній галузі. Практична цінність даної статті полягає в тому, що її результати можуть бути використані українськими туристичними підприємствами для покращення взаємодії з постійними та потенційними споживачами.