СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ НЕБЕЗПЕКИ РОБОТИ ФАХІВЦІВ БАРНОЇ СПРАВИ У СУЧАСНИХ УМОВАХ - Брикова, Т. М. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2025)
Культура споживання багато в чому визначає пріоритетні напрямки економічного розвитку країни або регіону. Ця тенденція особливо актуальна для сектору обслуговування, а також дрібного та середнього бізнесу. Барний бізнес є доволі молодою нішею української економіки, яка активно розвивається, долаючи історичні упередження щодо маргінальності цих закладів громадського харчування. У даній роботі було розглянуто соціально-психологічні ризики, які виникають у працівників спеціалізованих барів та ресторанів. Метою представленого дослідження став аналіз потенційних загроз виникнення соціально-психологічних небезпек у роботі працівників спеціалізованих барів, а також пошук можливих шляхів подолання та попередження стресових ситуацій з метою підтримання ресурсності персоналу спеціалізованих барів. Працівники барів та ресторанів працюють в системі взаємовідносин «людина-людина», яка потребує значних психо-емоційних затрат – так звана емоційна праця, яку працівники барів називають однією з найскладніших в їх роботі. Також значною небезпекою працівники барів називають сексуалізацію їх роботи, що значно підвищує стресовість та прискорює професійне вигорання працівників. Задоволеність роботою багато в чому визначається співвідношенням професійного та корпоративного стресу до надбань, які забезпечує робота. Система координат «людина-людина» є непередбачуваною, а тому має підвищену стресовість, що негативно корелює з ресурсністю персоналу та задоволеністю працівників роботою. Стрес є невід’ємною складовою соціономічних професій, але він може контролюватись у бік зниження впровадженням ефективного продуманого менеджменту (розробкою активних протоколів подолання конфліктних або непередбачуваних ситуацій) та проведенням освітньо-навчальних тренінгів для персоналу для формування психологічної стресостійкості працівника, в першу чергу, на робочому місці. Здорова корпоративна атмосфера, вдалий маркетинг та адміністративне керування на всіх рівнях, уважність до потреб та знань працівників дозволяє створити ефективний механізм успішного спеціалізованого барного закладу, що може перетворитись з економічної ніші на національний бренд.