ТУРИСТИЧНА ІНФРАСТРУКТУРА – ДРАЙВЕР ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ТА ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ - Герасименко, Т. В. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2025)
Стаття узагальнює методологічні підходи до дослідження туристичної інфраструктури, визначає її основні та додаткові складові, а також формулює її дефініцію, попередньо встановивши функціональні особливості, властивості та складові елементи. Проаналізовано фактори, що впливають на розвиток туристичної інфраструктури, зокрема ті, що зумовлені необхідністю забезпечення якісних послуг, а також чинники, пов’язані з рівнем купівельної спроможності споживачів. Досліджено опосередкований вплив туристичної інфраструктури на розвиток туристичної галузі, зокрема її вплив на структуру та склад туристичних ресурсів, рівень життя населення та його доходи, безпеку подорожей, а також на політичні, законодавчі й нормативні зміни. Одним із ключових викликів розвитку туристичної інфраструктури є необхідність значних капіталовкладень, які не забезпечують швидкої окупності інвестицій. Це ускладнює пошук джерел фінансування, особливо у випадках відновлення або реконструкції туристичних об’єктів. Водночас рівень інфраструктурного забезпечення визначає доступність туристичних локацій, транспортну мобільність, якість комунікацій і сервісного обслуговування, що безпосередньо впливає на туристичні потоки. Оцінено рівень інвестицій у туристичну інфраструктуру в довоєнний період та обґрунтовано можливі джерела її фінансування у воєнний та післявоєнний час. Туристична інфраструктура є невід’ємною складовою сталого розвитку туристичної галузі, формуючи основу для її економічного зростання, підвищення інвестиційної привабливості та забезпечення довгострокового розвитку туристичних регіонів. Розвиток туристичної інфраструктури має бути збалансованим і відповідати особливостям туристичних ресурсів конкретного регіону. Важливим аспектом є стратегічне планування, що передбачає створення сучасних транспортних вузлів, цифрових систем бронювання, комунікаційних технологій, а також розвиток супутніх послуг, зокрема фінансової підтримки, логістики та роздрібної торгівлі, що дозволяє забезпечити інтеграцію всіх елементів інфраструктури в єдину систему, що сприяє підвищенню ефективності та конкурентоспроможності туристичної галузі.