ОСОБЛИВОСТІ ВНУТРІШНЬОЇ ТА ЗОВНІШНЬОЇ КОМУНІКАЦІЇ В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ЗЕЛЕНОГО ТУРИЗМУ - Глух, М. І. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2025)
У статті розглянуто комплексне питання впливу внутрішньої та зовнішньої комунікації на розвиток зеленого туризму як сфери, що забезпечує збереження природних ресурсів, культурної спадщини та сталий соціально-економічний розвиток регіонів. Актуальність теми зумовлена зростаючим попитом на екологічно дружні види відпочинку та пошуком автентичних туристичних продуктів, які високо цінуються як на внутрішньому, так і на міжнародному ринках. Внутрішня комунікація трактується як процес узгодження інтересів і дій між місцевими громадами, власниками туристичних об’єктів, фермерами та органами влади, що є запорукою створення єдиної стратегії пропонування туристичних послуг. Зовнішня комунікація, натомість, фокусується на формуванні привабливого іміджу дестинації у мас-медіа та просуванні інформації про переваги зеленого туризму серед цільової аудиторії, включно з міжнародними туристами. У статті також виокремлено сутнісні особливості роботи комунікацій у контексті зеленого туризму, серед яких взаємозв’язок громад і туристичних операторів, координація діяльності та уніфікація стандартів, формування бренду території й мотивація місцевого населення. Окрема увага приділена таким формам комунікації, як внутрішні збори, інформаційні бюлетені, прес-релізи, публічні презентації та активна взаємодія в соціальних мережах. Усе це сприяє ефективному поширенню інформації, залученню нових туристів і партнерів, а також створенню позитивного іміджу регіонів, які прагнуть підвищити свою конкурентоспроможність на ринку сталих видів туризму. Основний внесок дослідження полягає у висвітленні теоретичних і практичних засад комунікаційного забезпечення зеленого туризму, що є важливим інструментом покращення соціально-економічної ситуації в сільських і гірських районах. Результати роботи дають підстави стверджувати, що цілеспрямована комунікаційна політика здатна не лише забезпечити сталий розвиток туристичної сфери, але й сприяти збереженню культурної спадщини й біологічного різноманіття відповідних територій.