ЛОКАЛЬНА КУХНЯ ЯК ГАСТРОНОМІЧНИЙ БРЕНД ТУРИСТИЧНИХ ДЕСТИНАЦІЙ - Чорна, Н. М. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2025)
У статті на основі аналізу наукової літератури та публікацій фахівців-практиків розкрито зміст локальної кухні, визначено чинники, що зумовлюють її формування та розвиток. Так, зазначено, що відмінною рисою локальної кухні є те, що вона відображає специфіку конкретного регіону з урахуванням його кліматичних умов, ресурсів та культурної спадщини. Відповідно, популяризуючи місцеву кухню, важливо не лише використовувати місцеві продукти та дотримуватись рецептури, але й глибоко знати історію походження продуктів та страв. Констатуючи зростання попиту на місцеву кухню у теперішній нам час, обґрунтовано виникнення та розвиток зазначеної тенденції. Доведено, що популярність місцевої кухні базується на глибокому бажанні людей відчути зв’язок із місцем, де вони проживають чи перебувають у певний конкретний момент, а також насолодитися автентичними смаками регіону. У випадку з Україною зростання попиту на місцеву кухню також суттєво зумовлене повномасштабною війною росії проти нашої держави. Так, російсько-українська війна стала одним із чинників, який зумовив зростання інтересу українців до своєї історії та культури, невід’ємною частиною яких є кухня. Без перебільшення, споживати локальне стало модно. Акцентовано увагу на продуктах із географічними зазначеннями (таких в Україні наразі нараховується 48), стравах та інгредієнтах, включених до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України (наразі серед 93 позиції страви та напої представлені двома десятками позицій) та регіональних списків елементів нематеріальної культурної спадщини, а також діяльності закладів ресторанного господарства, які спеціалізуються на локальній кухні в містах України. Наразі найбільше таких закладів працюють у Львові, Києві, Одесі, по декілька – у Хмельницькому та Вінниці. Визначено місце локальної кухні у формуванні бренду туристичних дестинацій та їх популяризації. З урахуванням публікацій попередників сформульовано перспективи зростання ролі локальної кухні в просуванні бренду дестинацій на національному та міжнародному туристичному ринку.