DOBRA KULTURY JAKO OBIEKTY AKTYWIZACJI TURYSTYCZNEJ W MIEJSCOWOŚCIACH O DOMINUJĄCEJ ROLI WALORÓW WYPOCZYNKOWYCH - Powęska, Halina (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2021)
Turystyka pozytywnie wpływa na rozwój społeczno-gospodarczy miejscowości i regionu (Suhel, Bashir, 2018), co w skali lokalnej uwidacznia się przede wszystkim w szeroko rozumianym dziale usług turystycznych i paraturystycznych (Rukuižienė 2014). Rozwój funkcji turystycznej, jako funkcji społeczno-gospodarczej ma szczególnie istotne znaczenie w tych jednostkach samorządu terytorialnego stopnia podstawowego (gminy, communs), w których zlokalizowane walory turystyczne dają podstawę do intensyfikacji ruchu turystycznego, i w ten sposób zarówno zasoby przyrodnicze jak i dobra kultury stanowią bardzo ważny czynnik i atrybut rozwoju lokalnego (Korkuna, Korkuna, Kulyk, 2020; Eversole 2006; Cernea 2001). Wzajemnie uzupełnienie oddziaływania walorów antropogenicznych i przyrodniczych stanowi o atrakcyjności turystycznej regionów (Koteski C., Jakovlev Z., Bardarova S., 2013). W regionach o dominacji walorów przyrodniczych istnienie walorów antropogenicznych jest ważnym elementem podnoszącym atrakcyjność turystyczną, co ma wpływ na poziom zadowolenia turystów z pobytu w tych miejscowościach (McKercher, P., Ho, P.S.Y, Cros du H., 2005).