СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНОЇ ІНДУСТРІЇ КИТАЙСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ - Басюк, Д. І.; Мостенська, Т. Л.; Руднєва, М. Г.; Арабаджийський, О. І. (Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 2021)
Основою інтенсивного розвитку туризму в Китайській Народній Республіці є формування потужної інфраструктури розміщення. Впродовж останнього десятиліття готельна індустрія Китаю стабільно зростала за розмірами та прибутками. Загальна кількість закладів розміщення у 2019 році перевищила 300 тисяч, а кількість готельних номерів в них становила приблизно 4,23 мільйона. Галузь пропонує широкий вибір варіантів розміщення – від бюджетної корчми і осель сільського туризму до розкішних курортів. У 2019 році Китай зафіксував більш як 10 тисяч туристичних готелів із зірковим рейтингом, більшість з яких розташовані в туристичних дестинаціях і курортах. Кількість п’ятизіркових готельних комплексів – 822. Середній показник завантаженості готелів – 55,14 % [11]. У 2019 році китайська готельна індустрія принесла дохід приблизно в 434 млрд юанів, у тому числі від дохід зіркових готелів – склав 199 млрд юанів [11]. У статті проаналізовано основні тенденції розвитку готельного господарства Китайської Народної Республіки, описано систему сертифікації туристичних готелів та стандарти обслуговування, особливості готельного сервісу в умовах пандемії та цифрових і суспільних трансформацій.