ОСНОВНІ ПІДХОДИ ДО КЛАСИФІКАЦІЇ ГРАНТІВ

Ключові слова: гранти, класифікація грантів, міжнародна технічна допомога, гранти ЄС, гранти США, урядові гранти, грантова допомога, грантова підтримка

Анотація

У статті наголошено на тому, що з початком повномасштабного вторгнення Російської федерації на територію України у лютому 2022 року значно зросла кількість грантових інструментів на підтримку влади, регіонів, громад, бізнесу та громадського сектору тощо. Продемонстровано різні підходи вітчизняних науковців до класифікації грантів. Зроблено висновок, що ці дослідження не завжди відображають комплексний підхід, у них відсутній всесторонній підхід до класифікації грантів, а тому на основі аналізу грантів міжнародних, національних, приватних, урядових, корпоративних, суспільних донорів у статті продемонстровано всебічну класифікацію грантових інструментів, яка складається з 20 критеріїв. Наведено класифікацію грантів у залежності від: організаційно-правової форми грантоотримувача, розміру суми, виду витрат, на які можна спрямувати грантові ресурси, походження фінансування, від того, чи є посередник між головним донором та кінцевим отримувачем грантової допомоги, чи ні. Наголошено, що можна класифікувати і за такими критеріями: у залежності від виду бізнесу, на який спрямовується грантове фінансування, суб’єктності грантодавця, швидкості отримання фінансування, типу проекту, типу донора, форми грантової підтримки, кількості виконавців, типу бізнесу, стратегічних цілей, походження, доступності. Акцентовано на тому, що гранти можна поділяти залежно від того, чи необхідно грант повертати. Наголошено, що типи грантів можуть різнитися і в залежності від витрат, які вони покривають: до факту підписання грантової угоди чи після, а гранти з організаційного розвитку можна розподілити в окремі категорії у залежності від послуги, яку вони покривають. Наведено визначення грантів як ресурсів, що надаються у формі майна, робіт і послуг; коштів у національній чи іноземній валюті з повним або частковим фінансуванням приватними, корпоративними, суспільними, урядовими та міжнародними грантодавцями на безвідкличній та безоплатній основі представникам органів влади та місцевого самоврядування, мікро-, малого та середнього бізнесу, громадського сектору та приватним особам на реалізацію цільових проектів та заходів організаційного розвитку. Підсумовано, що аналіз грантів міжнародних, національних, приватних, урядових, корпоративних, суспільних донорів на платформі “ГРАНТИ 2023” продемонстрував можливість здійснення всесторонньої, повної та комплексної класифікації грантів.

Посилання

1. Глобальний жіночий фонд. URL: https://www.globalfundforwomen.org/.
2. Досвідчені експерти з Нідерландів (PUM). URL: https://www.pum.nl/en.
3. Власова І. Фінансування вищої освіти у країнах Європи. URL: http://www.irbisnbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?I21DBN=LINK&P21DBN=UJRN&Z21ID=&S21REF=10&S21CNR=20&S21STN=1&S21FMT=ASP_meta&C21COM=S&2_S21P03=FILA=&2_S21STR=pednauk_2019_5_4.
4. Інститут досліджень малого й середнього бізнесу (IFM Bonn). URL: http://ifmbonn.org/definitionen/kmu-definition-der-eukommission.
5. ІСАР Єднання. URL: https://ednannia.ua/ednannia-about.
6. Карітас. URL: https://caritas.ua/.
7. Кобеля-Звір М. Я. Використання грантових інструментів державної програми підтримки підприємництва єРобота для посилення конкурентоспроможності бізнесу на прикладі ММСП: перспективи і труднощі. URL: https://www.economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/252.
8. Кобеля-Звір М. Я. Грантове фінансування венчурних фондів як інструмент розвитку інноваційного бізнесу і соціальних проектів в Україні. URL: http://journals.maup.com.ua/index.php/economics/article/view/2636.
9. Максак І., Радченко М. Європейські гранти у контексті неформальної освіти. URL: https://visnyk.chnpu.edu.ua/index.php/visnyk/article/view/83/82.
10. Офіційний сайт Міжнародної організації праці в Україні. URL: https://ukraine.iom.int/uk/mom-v-ukrayini.
11. Павленко А. В. Значення та роль грантрайтингу у сучасному розвитку культури України. URL: http://libs.mfknukim.mk.ua/bitstream/123456789/2196/1/%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE_79-82.pdf.
12. Програма єРобота. URL: https://erobota.diia.gov.ua/#start.
13. Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО). URL: https://mailchi.mp/6a6c9e43415a/usaid-agro-activityin-ukraine?fbclid=
IwAR3ihafNn9wnQLKFACp9C037t672p731gd5NQGUcH-6XGx0nUb8M2UeNKpU.
14. Служба Старших Експертів (SES). URL: https://www.ses-bonn.de/ru/startseite.
15. Український жіночий фонд. URL: https://uwf.org.ua/.
16. Український культурний фонд. URL: https://ucf.in.ua/.
17. Український фонд стартапів. URL: https://usf.com.ua/.
18. Фонд Посольства США сприяння демократії. URL: https://ua.usembassy.gov/uk/education-cultureuk/democracy-commission.
19. Фонд розвитку українських ЗМІ при посольстві США. URL: https://ua.usembassy.gov/uk/education-culture-uk/media-development-fundprogram-uk/.
20. Центр розвитку “ЧАС ЗМІН”. URL: http://www.chaszmin.com.ua/.
21. Funding & Tender Portal. Find calls for proposals and tenders. URL: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/home.
Опубліковано
2024-01-19