БРЕНДИНГ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Подзігун, С. М.; Гарматюк, О. В. (Підприємництво і торгівля, 2021)
У статті визначено, що на відміну від безлічі інших наукоємних галузей, якими керують ринкові закони, фармацевтична галузь в істотному ступені визначається технологічним розвитком. Досліджено, що розвиток фармацевтичної галузі та фармацевтичного ринку в Україні має велике значення не лише для економічних, а й для соціальних і навіть політичних аспектів діяльності українського суспільства. Розглянуто сутність поняття брендингу, визначено кінцеву мету брендингу, яка полягає у створенні бренду. Проаналізовано роль і місце сучасного бренду, наведено низку ознак, що відрізняють фармацевтичний бренд від торгових марок. Визначено, що метою брендингу є створення бренду, який завдяки своїй унікальній зовнішній формі, внутрішньому змісту та посланню максимально відповідає очікуванням споживача, сприймається цільовою аудиторією цілісно і чітко, привертає увагу і викликає довіру та бажання купити товар. Доведено, що фармацевтичний бренд не обмежується тільки фізичним задоволенням потреб, а забезпечує емоційний зв’язок споживача з брендом. Бренд розглядається як інструмент управління бізнесом, який охоплює не лише компанію, а й усіх, із ким він стикається: дилерів, постачальників, інвесторів і клієнтів. Визначено основні характеристики формування бренду фармацевтичних препаратів, які орієнтовані на розвиток психологічних основ бренду, коли комунікації в системі «лікарський препарат – споживач» стають стійкими, постійними і сильними по відношенню до аналогічних комунікацій лікарських препаратів-конкурентів. Зазначено, що бренд фармацевтичних препаратів набуває властивість психологічної інерційності. Саме це дає змогу бренду протягом тривалого часу зберігати привабливість маркованого лікарського препарату навіть за втрати ним деяких якостей і властивостей, що спричинено довірою до вибраного фармацевтичного підприємства і його знаку, які встановилися свого роду неформальними відносинам, гарантій якості та ефективності препарату. Визначено, що подальший розвиток технологій розроблення бренду фармацевтичних товарів вимагає як експертних соціологічних досліджень, так і використання нових методів обробки їхніх результатів, прогнозування розвитку брендів.