СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ВЛАДИ, БІЗНЕСУ, НАУКИ ТА ГРОМАДСЬКОСТІ - Васильців, Т. Г.; Васильців, Г. В. (Підприємництво і торгівля, 2022)
У дослідженні наголошено на актуальності формування та реалізації політики спільної соціальної відповідальності влади, бізнесу, науки та громадськості за забезпечення поступального і структурно збалансованого поступу територій. Аргументовано, що ця проблематика істотно актуалізувалася за недостатньої соціальної захищеності населення України та високого рівня соціальної вразливості окремих категорій населення; загострилася в умовах російсько-української війни. Метою дослідження є визначення (на прикладі одного з бізнес-проектів) інструментів спільної соціальної відповідальності представників влади, бізнесу, науки та громадськості, реалізація яких забезпечує синергічні ефекти у вигляді досягнення більш якісної та ефективної державної політики соціального захисту й підтримки населення, стимулювання розвитку бізнесу, інклюзії науки в реальний сектор економіки, громадського контролю. На основі статистичних даних на прикладі Львівської області відображено наявність негативних тенденцій до послаблення розвитку регіональної промисловості за 2011-2020 рр. в аспектах: динаміки обсягів реалізованої промислової продукції (товарів, послуг) за окремими галузями промисловості; частки промислової продукції за галузями промисловості; чисельності промислових підприємств за розмірами та їх часткою у загальній кількості промислових підприємств відповідного розміру; кількості зайнятих на промислових підприємствах за розмірами та їх часткою у загальній чисельності зайнятих на підприємствах відповідного розміру; частки великих промислових підприємств у загальних обсягах реалізованої промислової продукції. Визначено функції, завдання та можливості суб’єктів публічно-приватного партнерства, а саме: влади, бізнесу, науки та громадськості. Обґрунтовано аспекти прикладу формування й втілення в життя публічно-приватної соціально відповідальної політики у формі реалізації ініціативного соціального проекту “Розробка та виготовлення механіко-електричного складного триколісного велосипеда” з універсальним складаним заднім мостом. Визначено інструменти започаткування, залучення партнерів, розвитку та ефективізації реалізації цього соціально відповідального проекту, забезпечення поширення таких позитивних практик на інші території чи регіони країни.