ПЕРЕДУМОВИ ЕФЕКТИВНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ ІТ-КОМПАНІЙ - Павлов, В. В. (Підприємництво і торгівля, 2022)
У статті досліджується актуальна проблематика вдосконалення аудиторської діяльності у сфері інформаційних технологій та підвищення ефективності системи аудиту на основі застосування новітніх організаційно-управлінських підходів та науково-методичних рішень. Актуалізовано важливість розгляду внутрішнього аудиту сучасних ІТ-компаній як способу виявлення проблем організації, управління та реалізації процесів на рівні компанії, застосовуючи для цього певний специфічний інструментарій. Метою статті є дослідження та обґрунтування організаційних, управлінських та методичних положень, що визначають передумови ефективної організації внутрішнього аудиту діяльності ІТ компаній. У статті визначено передумови ефективної організації внутрішнього аудиту ІТ-компаній з огляду на специфіку їх діяльності та детермінанти ефективності, на які їм слід орієнтуватись для досягнення цілей аудиту. Ці передумови полягають у врахуванні специфіки діяльності ІТ-компаній та організації процесів у сфері інформаційних технологій. Також важливим є орієнтованість на :сприяння досягненню цілей розвитку компанії та специфічних цілей аудиту; забезпечення ефективності діяльності та її контроль через об’єктивне вимірювання та співставлення з планами, стандартами та поточними тенденціями; факти (докази), які повинні відповідати певним вимогам, як основу для створення аналітично-доказової бази та формулювання аудиторських висновків та рекомендації. Передбачається, що ефективний аудит у даній сфері має бути послідовним у встановленні стандартів ефективності, оцінці ефективності та внесенні обґрунтованих змін у процедури організації та проведення аудиту. Результати внутрішнього аудиту слід розглядати у якості джерела експертних даних, висновків та рекомендацій для реалізації постійного вдосконалення системи контролю в ІТ-компанії. Результати даного дослідження визначають напрямки розвитку методологічного інструментарію внутрішнього аудиту у сфері інформаційних технологій та можуть використовуватись для реалізації функцій аудиту у компаніях, що активно використовують такі технології, беруть участь у розробці та поширенні технологічних інновацій, обслуговуванні ІТ-інфраструктури та створенні ІТ-продуктів та сервісів.