ОСНОВИ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ ФОРМУВАННЯ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ КРАЇНИ - Куцик, В. І.; Кузьма, Х. В.; Дмитрів, І. О. (Підприємництво і торгівля, 2022)
У статті досліджуються теоретичні основи здійснення зовнішньоекономічної діяльності підприємства через призму формування високого рівня експортного потенціалу та його збереження у довгостроковій перспективі. Актуальність дослідження визначається глобальною тенденцією створення світового ринку товарів та послуг та необхідністю реалізації країною свого експортного потенціалу для того, щоб зайняти свою нішу у міжнародному поділі праці. Особливу увагу приділено дослідженню категорій “експорт”, “експортний потенціал” та “зовнішньоекономічна діяльність підприємств”, виокремлено їх сутнісні ознаки та принципи реалізації. При написанні використано такі методи дослідження, як: метод порівняння при дослідженні поняття “експорт”, метод узагальнення, метод наукової абстракції та моделювання при формуванні структурно-логічної схеми експортного потенціалу. Визначено, що міжнародна торгівля є важливим стимулом розвитку та підвищення ефективності виробництва кожної країни та дає можливість широко розвивати виробництво таких видів продукції, для яких є найбільш сприятливі умови. У матеріалах статті акцентовано увагу на побудові структурно-логічної схеми експортного потенціалу, зосереджено увагу на принципах та напрямах здійснення зовнішньоекономічної діяльності як на макро-, так і на мікрорівні. Особлива увага зосереджена на чинниках багатофакторної ресурсної моделі формування експортного потенціалу. Досліджено та проаналізовано ефективність зовнішньоекономічної діяльності країн-світових лідерів, визначено наявність зростаючих тенденцій експорту та постійних змін у міжнародному поділі праці, в залежності від їх ресурсних та стратегічних можливостей. Запропоновано використовувати після стабілізації економічних та політичних умов такі напрями зростання експортного потенціалу та здійснення зовнішньоекономічної діяльності, як реалізація високотехнологічної продукції та наукомістких послуг.