ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ТРАНСКОРДОННОГО СПІВРОБІТНИЦТВА - Реслер, М. В.; Рейс, Т. Т. (Підприємництво і торгівля, 2023)
У сучасному світі транскордонне співробітництво є актуальною темою, оскільки глобалізація та євроінтеграція посилюють необхідність розвитку спільних ініціатив та партнерств між країнами. Управління розвитком транскордонного співробітництва набуває важливості для забезпечення успіху проектів та досягнення сталого розвитку. Метою даної статті є дослідження європейського досвіду управління розвитком транскордонного співробітництва та виявлення його значення для покращення соціального, економічного та культурного розвитку. Стаття спрямована на розкриття основних аспектів управління, включаючи організаційну структуру, фінансування та роль стейкхолдерів. Предметом дослідження європейського досвіду є управління розвитком транскордонного співробітництва, зокрема організаційна структура, фінансування проектів та роль різних стейкхолдерів. Аналізуються механізми державного управління, що сприяють успішності та ефективності співробітництва. Основним завданням роботи є проаналізувати європейський досвід управління розвитком транскордонного співробітництва, виявити найкращі практики та інновації, а також надати рекомендації для подальшого впровадження досвіду європейських країн у транскордонному співробітництві. Також ставляться завдання виявити виклики, з якими стикаються проекти транскордонного співробітництва, та запропонувати шляхи їх подолання. В ході дослідження було виявлено, що європейський досвід управління розвитком транскордонного співробітництва є дуже цінним та актуальним. Дослідження також підтверджують, що європейський досвід управління розвитком транскордонного співробітництва має великий потенціал для використання в інших країнах, зокрема в Україні. Організаційна структура, фінансування та роль стейкхолдерів є ключовими елементами успішного співробітництва. Виклики, з якими стикаються проекти, вимагають пошуку інноваційних рішень та покращення механізмів управління. Результати дослідження дають рекомендації для подальших досліджень та впровадження європейського досвіду для досягнення кращих результатів у транскордонному співробітництві.