ТЕРМІНОЛОГІЯ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЄЮ НА ПІДПРИЄМСТВІ - Абушов, Т. А. (Підприємництво і торгівля, 2023)
В статті проаналізовано зміст термінів, що стосуються управління інформацією на підприємстві. Для забезпечення ефективності управлінського рішення потрібно забезпечити наявність прямого і зворотного зв’язку між генератором та отримувачем інформації. Адже, інформація про стан об’єкта є однією із причин для прийняття рішення з метою коригування його стану. Така інформація може мати разовий характер, але цінність із точки зору управління має регулярна періодична інформація, що отримується внаслідок моніторингу за об’єктом управління. Інформація передається від генератора до отримувача у вигляді інформаційних повідомлень, які формують інформаційний потік. Ефективність передачі інформації залежить від здатності отримувача правильно її трактувати та використовувати. До факторів, що формують таку здатність належить наявність відповідного досвіду, професійних знань та компетенцій, поінформованість щодо ситуації на підприємстві. Управління інформацією доцільно розглядати як один із напрямів навчання персоналу у загальній системі управління ресурсами. На основі проведеного аналізу побудовано схему інформаційного потоку з врахуванням можливості офіційного та неофіційного передавання інформації. Інформаційний потік відображає змістовну частину у системі взаємовідносин між суб’єктом та об’єктом управління, тобто відображаючи дані/повідомлення, що між ними циркулюють. Доведено відсутність відмінностей між поняттями «інформаційний потік» та «управлінський інформаційний потік». Запропоновано структуру інформаційного процесу на підприємстві розглядати як сукупність інформаційних потоків, техніки та технологій, що використовується для зберігання та передачі інформації, а також правил та процедур. Особливої уваги потребує регламентація допуску до інформації різного рівня відповідних працівників, а також засоби захисту інформації від її втрати, зникнення або ж введення неякісних даних. Уточнено роль інформаційно-комунікаційних процесів в управлінні підприємством. Інформаційно-комунікаційні технології дозволяють зменшити трудомісткість процесів управління завдяки швидшій обробці даних, а також зменшити ризики завдяки уникненню певних помилок, що пов’язані із «людським фактором».