МІЖНАРОДНИЙ ІТ-АУТСОРСИНГ: ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНИ - Полякова, Ю. В.; Шайда, О. Є.; Миронова, М. І.; Крутяк, М. Б. (Підприємництво і торгівля, 2023)
Стаття присвячена оцінюванню ролі міжнародного ІТ-аутсорсингу для України та обґрунтуванню перспектив його розвитку в нашій країні. Виділено загальні переваги аутсорсингу у світовій практиці та його значення для оптимізації діяльності компаній різних сфер діяльності. Розглянуто існуючі наукові підходи до визначення процесу аутсорсингу. Приділено увагу аналізу міжнародного досвіду практичного використання аутсорсингу, виокремлено тенденції розвитку та характерні риси сучасного ринку міжнародного аутсорсингу. Наголошено, що ІТ-аутсорсинг має значний вплив на розвиток бізнес-процесів, що дозволяє ІТ-індустрії стати надійним фундаментом економіки України під час війни та у період післявоєнного відновлення. Розглянуто основні досягнення IT-аутсорсингу в Україні. Доведено, що ІТ-індустрія є однією з провідних галузей вітчизняної економіки та ІТ-компанії здійснюють суттєвий внесок у наповнення державного бюджету, виступаючи експортерами комп’ютерних послуг. Побудована трендова модель показує, що впродовж більш ніж двадцяти останніх років експорт ІТ-послуг демонструє стрімке експоненційне зростання. Розроблено економетричну моделі залежності ВВП України від показника експорту комп’ютерних послуг, доведено, що зростання експорту комп’ютерних послуг безпосередньо призводитиме до зростання ВВП. Окреслено майбутні тренди розвитку ІТ-аутсорсингу, серед яких віддалена робота, побудова компаній з високою організаційною культурою, глобальна конкуренція за розробників, перехід на R&D центри, зростаючий попит на роботу програмістів з території Східної Європи. Наголошено, що основні тенденції та чіткі перспективи аутсорсингу в майбутньому будуть пов’язуватися із розвитком сучасних хмарних технологій, штучного інтелекту та роботизовано автоматизацією процесів, зміцненням кібербезпеки, розвитком стратегічного партнерства тощо. Обґрунтовано стратегічні і тактичні орієнтири для розробки та реалізації державної регуляторної політики розвитку ІТ-сфери в Україні.