ДО ПИТАННЯ ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ - Шалева, О. І. (Підприємництво і торгівля, 2023)
У статті визначено важливу роль публічних закупівель у забезпеченні потреб платників податків і держави в товарах, роботах і послугах. Численні порушення та зловживання зумовили неефективність функціонування системи публічних закупівель, що обумовило її докорінну зміну. Як наслідок, суттєво змінилися підходи до оцінювання ефективності закупівельної діяльності. Визначено та проведено порівняльний аналіз понять “результативність” і “ефективність” стосовно закупівельних процесів, охарактеризовано критерії оцінювання та критерії ефективності закупівель за моделлю “п’яти прав”, відповідно до якої в процесі закупівель має здійснюватися реалізація якісного продукту в оптимальній кількості за мінімальною ціною (з оптимальними витратами) в потрібний час із доставкою у визначене місце. Охарактеризовано сутність економічної й організаційної ефективності закупівель, а також їх своєчасності. Визначено цілі та джерела інформації для проведення оцінювання публічних закупівель на макрорівні, досліджено зміст основних напрямів такого аналізу (особливості законодавства, статистики, конкуренції, навчання та інновацій у сфері закупівель). Закупівельна діяльність на мікрорівні враховує критерії економії коштів, результативності та якості закупівель, їх цінової конкурентоспроможності, рівня автоматизації і цифровізації закупівель. Також сформовано комплекс ключових показників ефективності публічних закупівель, до якого ввійшли показники ефективності, участі нових компаній у закупівлях, показники виконання договорів, оцінювання тендерних пропозицій за різними параметрами, показники рівня підготовки спеціалістів із проведення закупівель та дані про скасовані процедури. Встановлено, що для недопущення нераціонального використання та перевитрат бюджетних коштів слід забезпечити належний державний фінансовий контроль шляхом проведення державного фінансового аудиту, перевірки закупівель та їх моніторингу. Виявлено, що в сучасних умовах періодично виявляються корупційні ризики, що суттєво знижують ефективність або й заважають проведенню закупівель. Запропоновано заходи запобігання таким ризикам.