ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Вакуленко, В. Л.; Мялковський, В. А.; Юнтао, Л. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Стаття присвячена визначенню шляхів підвищення ефективності управління витратами виробництва продукції рослинництва під час воєнного стану. За сучасних умов рослинництво перебуває у негативному стані внаслідок ворожої агресії, що негативно впливає на виробництво продукції, тому застосування заходів, які допоможуть підвищити ефективність управління витратами, є необхідністю. Спершу проведено детальний аналіз визначення поняття «управління витратами», згідно з чим з’ясовано, що управління витратами на підприємстві, що здійснює виробництво продукції рослинництва, є цілеспрямованим процесом, який впливає на виникнення витрат та їх зміни під час організації господарської діяльності. При цьому цей процес переважним чином спрямований на зниження витрат, що має тим самим забезпечити зниження собівартості продукції та збільшення прибутку. Встановлено основні завдання управління витратами на сільськогосподарському підприємстві, що забезпечує виробництво продукції рослинництва в частині планування собівартості виробництва, обліку витрат та визначення собівартості продукції, калькулювання собівартості одиниці продукції, з’ясуванні основних напрямів та здійсненні заходів, які будуть передбачати зниження собівартості продукції. Особливу увагу приділено актуальним проблемам, з якими сьогодні стикаються виробники продукції рослинництва. Окрім цього, розглянуто можливі зміни у контексті основних статей витрат. Визначено важливість запровадження якісної системи інформаційного забезпечення управління витратами на сільськогосподарському підприємстві, що включатиме спеціалізовані програмні пакети для автоматизації процесів управлінського обліку витрат та їх аналізу на основні штучного інтелекту, запровадження програм інформаційно-технологічного забезпечення процесів управління витратами на підприємстві. На основі проведеного дослідження зазначено основні шляхи підвищення ефективності управління витратами. За умов їх використання вони зможуть забезпечити вдосконалення управління витратами виробництва продукції рослинництва за сучасних умов.