КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЧНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Лєзіна, А. В. (Підприємництво і торгівля, 2024)
За результатами наукового аналізу в статті подано комплексну оцінку економічної безпеки підприємства електроенергетики. Зараз світова економічна криза диктує умови для економік майже всіх галузей, а для нашої країни, з одного боку, ведення війни негативно вплинуло на економіку України та її інвестиційну привабливість, з іншого – допомога партнерів у відповідь викликала ланцюгову реакцію у світовій фінансовій системі. Основною метою діяльності електроенергетичної компанії є підвищення конкурентоспроможності шляхом надання якісних послуг з електропостачання, забезпечення надійності та безперебійного обслуговування всіх категорій осіб (у тому числі юридичних споживачів та населення, тобто об’єктів критичної інфраструктури). У результаті аналізу в статті подано розроблену автором комплексну оцінку напряму дослідження, яка базується на виділенні двох складових: зовнішньої та внутрішньої. Кожен з них включає три аспекти, які є єдиними і безпосередньо впливають на забезпечення економічної безпеки підприємства електроенергетики. Перший блок (зовнішні компоненти) включає 21 первинний показник. Комплексну оцінку економічної безпеки підприємства електроенергетики можна подати у вигляді функції, яка включає зовнішню складову економічної безпеки: технологічну, соціально-демографічну та економіко-правову. Другий блок включає 12 основних показників. Оцінку економічної безпеки підприємства електроенергетики можна представити у вигляді функції, яка включає внутрішню складову: виробничу, фінансову, інвестиційну. У третьому блоці, оцінюючи рівень економічної безпеки підприємства електроенергетики за нечітко формалізованими загрозами, пропонується використовувати показник ентропії як показник ефективності процесів діяльності такого підприємства з позиції складності управління, інформаційної та поведінкової невизначеності. У результаті встановлено, що ланцюг підприємства електроенергетики перерозподіляє ентропію всередині себе між складовими елементами та забезпечує подальший експорт за межі системи. Відповідно, чим раціональніше побудований ланцюг підприємства і чим вище економічна безпека елементів, що входять до нього, тим менша ентропія кінцевого елемента ланцюга.