ВНУТРІШНІЙ КОНТРОЛЬ ПРОКАТУ МАЙНА В УПРАВЛІННІ ПІДПРИЄМСТВОМ: ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНИЙ АСПЕКТ - Куцик, П. О.; Марценюк, Р. А.; Воронко, Р. М. (Підприємництво і торгівля, 2024)
На сучасному етапі функціонування національної економіки суб’єкти підприємництва зобов’язані застосовувати сучасну систему внутрішнього контролю, яка є інтегрованою в загальній інформаційній системі управління, що дає змогу здійснювати управлінський контроль на бізнес-процеси підприємства, які сприятимуть досягненню економічних вигод в подальшому. Дослідження теорії та практики управління й внутрішнього контролю за предметами прокату підтверджують наявність багатьох суперечливих аспектів, що потребує проведення подальших наукових досліджень з точки зору системного аналізу організаційно-методичного та інформаційно-аналітичного забезпечення менеджменту, що дасть можливість покращити фінансово-господарську діяльність підприємств-наймодавців. У статті розглянуто організаційно-методичні аспекти внутрішнього контролю предметів прокату як джерело формування доходів і понесення витрат. При написанні статті використано загальнонаукові методи наукових досліджень, а також застосовано специфічні прийоми, що полягає у використанні системного підходу, який дав можливість визначити місце внутрішнього контролю в системі управління предметами прокату. При спостереженні використано методи: логічний та історичний аналіз – для вивчення теоретико-методологічних основ системи контролю; індукції та дедукції – для вивчення сучасних аспектів розвитку внутрішнього контролю предметів прокату; теоретичне узагальнення і спостереження – для розгляду законодавчої бази регулювання прокату майна в Україні. Метою дослідження було узагальнення наявної системи внутрішнього контролю предметів прокату в управлінні підприємством та формування науково обґрунтованих пропозицій щодо її організації, а також побудова якісного інформаційного забезпечення за кожним об’єктом предметів прокату, що розкриє нові можливості її застосування у прийнятті належних рішень у системі менеджменту. Запропонована авторами методика внутрішнього контролю предметів прокату створить відповідне інформаційне та аналітичне забезпечення системи менеджменту щодо ефективності використання, що підвищить показники результативності суб’єктів дослідження та дасть змогу усунути виявленні недоліки діяльності центрів відповідальності.