ІННОВАЦІЙНІ МЕХАНІЗМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ КООПЕРАТИВНИХ ПІДПРИЄМСТВ НА РИНКУ ТОВАРІВ ТА ПОСЛУГ - Семів, С. Р.; Шевчик, Б. М. (Підприємництво і торгівля, 2024)
В статті досліджено роль та значення інноваційних механізмів для підвищення економічної ефективності діяльності кооперативів у сфері торгівлі та послуг у країнах Європи. Наголошено, що сьогодні кооперативи є найбільшими гравцями на роздрібному ринку Європи. Провідні європейські споживчі кооперативи та кооперативи у сфері рітейлу спеціалізуються не лише на продажу товарів через власну роздрібну мережу, але й всебічно розвивають торгівлю різноманітними послугами. Систематизовано економічні, організаційні, соціальні, інституційні та інноваційні складові моделі розвитку кооперативної роздрібної торгівлі товарами та послугами в країнах Європи на сучасному етапі. Визначено роль кооперативних принципів у забезпеченні ефективності та конкурентоспроможності суб’єктів сучасного кооперативного роздрібного бізнесу. Проаналізовано економічну ефективність діяльності кооперативів на європейському ринку товарів та послуг на основі показників обороту відносно ВВП на душу населення та рівня продуктивності господарської діяльності. Розглянуто особливості використання інноваційних механізмів, методів та інструментів у кооперативній роздрібній торгівлі європейських країн. Серед ключових інноваційних інструментів посилення економічної ефективності діяльності європейських кооперативів у сфері торгівлі товарами та послугами було виокремлено: використання сучасних інформаційних технологій (мережі Інтернет, мобільних додатків, доповненої реальності, штучного інтелекту); використання інструментів соціально-орієнтованого маркетингу в межах стратегії соціально-відповідального бізнесу; застосування сучасних методів роботи з постачальниками та логістичних технологій. Проаналізовано європейський досвід цифровізації та використання інформаційних технологій у процесі розвитку кооперативної роздрібної торгівлі. Окреслено напрями адаптації та використання європейського досвіду діяльності кооперативів на ринку товарів та послуг у межах діяльності вітчизняних підприємств споживчої кооперації в умовах викликів сучасності.