ФУНКЦІОНУВАННЯ ДЕРИВАТИВНИХ ФІНАНСОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ У РОЗВИТКУ БІРЖОВОЇ ТОРГІВЛІ: ТЕОРЕТИКО-ЕВОЛЮЦІЙНИЙ АСПЕКТ - Шеленко, Д. І.; Шпикуляк, О. Г.; Горбатюк, О. В. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Біржова торгівля є невід’ємною складовою ринкової інфраструктури, оскільки вона являє собою добре організовану та розвинену форму активної торгівлі. За роки незалежності фінансовий сектор зазнає суттєвих змін, серед яких виділяється поява фінансових інновацій. Зокрема, ринки похідних фінансових інструментів заслуговують особливої уваги, оскільки їхній розвиток обумовлений низкою взаємопов’язаних процесів. Серед них: інтернаціоналізація економічних секторів, лібералізація потоків факторів виробництва, товарів і послуг, а також ринкова інтеграція. Ці процеси, незважаючи на відмінності в інтенсивності, водночас створюють нові виклики та можливості, а також несуть певні загрози. Особливістю нинішнього етапу розвитку є зростаюча невизначеність і ризики, пов’язані зі швидкою появою різноманітних, складних і постійно змінюваних явищ та процесів як всередині компаній, так і в їхньому оточенні. Правильне визначення та розуміння цих процесів, а також здатність ефективно ними керувати, є ключовими факторами для забезпечення успішного функціонування компаній на ринку. Метою статті є дослідження проблемних аспектів розвиток біржової торгівлі на засадах застосування деривативних фінансових інструментів. Головним помислом даного дослідження є обґрунтування функціонування деривативних фінансових інструментів у розвитку біржової торгівлі, яке розкрито такими функціями: управління ризиками; підвищення ліквідності; забезпечення цінової ефективності; залучення інвесторів; інновації та розвиток фінансових продуктів; полегшення доступу до ринків. Завдяки цим функціям деривативи роблять ринки більш стабільними, ефективними та привабливими для широкого кола учасників, сприяючи загальному економічному зростанню та фінансовій стійкості. Розглянуто початки створення та появи сучасних бірж. Досліджено законодавче поле в правовій системі України щодо деривативних цінних паперів.