АВС-ХУZ АНАЛІЗ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ЗАПАСАМИ ПІДПРИЄМСТВА - Шендерівська, Л. П.; Варварова, А. К. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Досліджено теоретичні питання формування системи управління запасами підприємства. Обгрунтовано доцільність застосування АВС-ХYZ-аналізу передусім в умовах невизначеності, дефіциту фінансування, кризи. Товарні запаси становлять значну частину оборотних коштів торговельних компаній. Тому ефективне управління запасами товарів належить до провідних напрямів забезпечення комерційного успіху у роздрібній торгівлі. Важливою метою управління запасами є задоволення потреб споживачів у товарах потрібного асортименту за прийнятного співвідношення «ціна-якість». Однак необхідно уникати надмірного запасу товарів на складах, що може призвести до уповільнення оборотності коштів та збільшення витрат на зберігання запасів. Тому для товарів, які не мають значного внеску у дохід компанії і водночас характеризуються нерегулярністю попиту, доцільно використовувати систему постачання «точно в строк». Визначено, що система управління запасами передбачає безперервну роботу щодо вивчення потреб споживачів, їх оперативного задоволення за умови раціонального використання коштів підприємства і максимізації його прибутку за поточних умов та у перспективі. Система управління запасами має бути гнучкою і збалансовувати інтереси зацікавлених сторін. Встановлено, що ABC-XYZ-аналіз дозволяє вирішити низку завдань: категоризувати запаси за кількома ознаками – за впливом на доходи підприємства і стабільністю попиту; виявити недоліки в управлінні запасами; оптимізувати логістичне управління запасами і удосконалити стратегію взаємодії з клієнтами шляхом переведення клієнтів у вищу категорію або залучення нових клієнтів. Умовою ефективного застосування цього методу є постійне дослідження запитів споживачів, стану ринку, побудова ефективних взаємин з ключовими партнерами. Імплементуючи ABC-XYZ-аналіз, компанії можуть підвищити свою прибутковість і створити оптимальну товарну пропозицію. Обґрунтовано доцільність впровадження автоматизованої системи управління запасами на основі штучного інтелекту. Вона вирішує низку завдань: прогнозування попиту, формування запитів на постачання товарів, виявлення проблемних ситуацій і пропозиція оптимальних способів їх вирішення.