ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ І АНАЛІЗУ ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Андрушкевич, Н. В.; Телепенько, О. В.; Тараненко, А. А. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Важливою характеристикою потенціалу підприємства є взаємозамінність і збалансованість його складових. Хоча баланс потенційних компонентів, що є запорукою його успішного функціонування, потребує комплексного догляду та прагне до абсолютності як у просторі, так і в часі, взаємозамінність завжди відносна, обмежена і залежить від економічної ситуації, рівня розвитку та особливостей господарювання. система. Функціональне поєднання складових компонентів потенціалу, кожна з яких складається з окремих частин, реалізується через численні прямі та зворотні матеріально-інформаційні зв’язки, що підтверджує його комплексність. Удосконалення та поглиблення зв’язків між складовими потенціалу підприємства, а також їх інтеграція є ключовими факторами розвитку та критеріями прогресу. Оптимальне використання економічного потенціалу сільськогосподарських підприємств в умовах нестабільності національної та світової економіки вимагає досягнення оптимальної пропорційності та збалансованості розвитку всіх елементів потенціалу підприємств, орієнтуючись на основні параметри економічного зростання: стабільно високі темпи, обсягів абсолютних приростів, структурних змін у виробництві відповідних видів продукції та забезпеченні їх якості. Здатність підприємства досягати поставленої мети та отримувати заплановані результати фінансово-господарської діяльності, зберігаючи здатність до розвитку, є його потенціалом. Визначення потенціалу підприємства нерозривно пов’язане зі структурою його ресурсів. Саме ресурсну структуру потенціалу розглядає більшість дослідників, виокремлюючи при цьому різну кількість його складових. Ресурсний підхід визначає економічний потенціал підприємства як систему ресурсів, у результаті взаємодії яких досягаються поставлені цілі фінансово-господарської діяльності підприємства. Мета дослідження – проаналізувати та обґрунтувати структуру та особливості формування економічного потенціалу сільськогосподарських підприємств. Проведено категоріальний аналіз різновидів термінології «ресурси» та «потенціал підприємства». У статті представлено розроблений авторами алгоритм процесу оптимізації структури економічного потенціалу сільськогосподарських підприємств, а також необхідність урахування галузевої специфіки при аналізі економічного потенціалу сільськогосподарських підприємств.