ЛІДЕРСТВО В СОЦІАЛЬНОМУ МЕНЕДЖМЕНТІ: НОВІ ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ ЗМІНАМИ - Гнилянська, О. В. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Лідерство в соціальному менеджменті відіграє критичну роль у забезпеченні успішних змін в організаціях. Дослідження лідерства в соціальному менеджменті полягає в необхідності розуміння та визначенні оптимальних стратегій лідерства для успішної трансформації організацій у сучасному динамічному середовищі. Незважаючи на загальну усвідомленість важливості лідерських якостей у процесі змін, існують певні виклики та питання, що потребують додаткового вивчення. Нові підходи до управління змінами вимагають ефективного лідерства, яке спроможне мобілізувати та надихнути колектив на прийняття нових стратегій та цілей. У контексті соціального менеджменту лідерство стає ключовим фактором у впровадженні змін, спрямованих на покращення взаємодії між працівниками, підвищення моралі та створення позитивного організаційного клімату. Лідерство в соціальному менеджменті є ключовим аспектом управління змінами в організаціях. У даній статті досліджуються нові підходи до управління змінами через призму лідерства, зосереджуючись на важливості та впливі лідерських якостей у процесі впровадження стратегій та трансформації організаційного середовища. Успішні зміни потребують не лише стратегічного планування, але й сильного лідерства, яке здатне мотивувати та надихати колектив на досягнення спільних цілей. Емоційний інтелект, трансформаційне та адаптивне лідерство стають ключовими факторами у цьому процесі. Крім того, використання технологій як інструменту підтримки лідерства може значно полегшити впровадження змін та покращити комунікацію в організації. Також розглядається вплив лідерства на формування позитивного організаційного клімату, що сприяє залученню та утриманню талановитих співробітників. Лідерство в контексті культури організації виступає як ключовий фактор у створенні цінностей та підтримці інновацій. Зроблено висновок, що інвестування в розвиток нових лідерських стратегій не лише підвищить ефективність управління, але й забезпечить стійке зростання та процвітання в майбутньому. Загалом розвиток лідерських якостей у соціальному менеджменті визначає успішність організації в управлінні змінами та досягненні стратегічних цілей.