ВИКОРИСТАННЯ ОМНІКАНАЛЬНОГО МАРКЕТИНГУ ДЛЯ ПРОСУВАННЯ ТОВАРІВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Кубашевський, О. Є. (Підприємництво і торгівля, 2024)
У статті досліджено сучасні особливості харчової промисловості в Україні, які визначають підходи до розробки та впровадження маркетингових стратегій у цій галузі. Висвітлено ключову роль харчової промисловості в економіці країни, її високу конкурентоспроможність на зовнішніх ринках, а також складну структуру галузі з численними підсекторами, що потребують спеціалізованих маркетингових підходів. Дослідження зосереджені на змінах у харчовій промисловості, які полягають у переході від традиційних маркетингових стратегій до цілісного та орієнтованого на клієнта підходу, відомого як омніканальний маркетинг. Цей новий підхід передбачає повну інтеграцію офлайн та онлайн-каналів зв’язку, щоб забезпечити персоналізований і безперебійний досвід для клієнтів. Дослідження охоплює різноманітні канали залучення споживачів, включаючи маркетинг електронною поштою, пошукову рекламу, веб-сайти, соціальні медіа, блоги, інфлюенсер-маркетинг тощо. Стаття окреслює конкретні стратегії для підвищення залученості та висвітлює потенціал майбутніх досягнень у цій галузі, наприклад впровадження персоналізованих помічників ШІ, чат-боти, інтеграцію технологій машинного навчання та динамічну оптимізацію творчості. Загалом, застосування омніканального підходу вважається важливим у відображенні відповідей на виклики, які пов’язані з цифровою трансформацією, що забезпечує конкурентоспроможність компаній у харчовій промисловості і не лише сприяє покращенню комунікації з клієнтами, але й створює умови для тривалих і довірчих відносин, що є важливим чинником успіху. Також було наведено успішні приклади впровадження омніканального маркетингу в харчовій промисловості України у 2023-2024 роках. Розглянуто досвід компаній, які ефективно інтегрують цифрові та фізичні канали комунікації, створюючи безперервний і задовільний користувацький досвід. Аналізуючи їх діяльність, підкреслюється важливість глибокого розуміння потреб аудиторії, що дозволяє оптимізувати маркетингові зусилля, підвищувати рівень задоволеності клієнтів і підтримувати лояльність споживачів у довгостроковій перспективі.