ЧИННИКИ, ЩО ЗУМОВЛЮЮТЬ ВЧИНЕННЯ КОНТРАБАНДИ - Сапожник, Д. І. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Контрабанда як склад злочину є одним із найсерйозніших і найбільш поширених злочинів, вона безпосередньо загрожує не тільки економічній сфері, а й національній безпеці. Ухилення від митних зборів, незаконне переміщення товарів на об’єктах транспорту завдають величезної шкоди економічним інтересам держави. Проблеми протидії контрабанді останнім часом становлять особливу актуальність у плані її нормативно-правового та організаційного забезпечення, що об’єктивно висуває на перший план дослідження причинного комплексу як самої контрабанди, так і відповідних змін у законодавстві. Стаття присвячена розгляду контрабанди як економіко-кримінологічного явища, а також написана з огляду на необхідність вироблення надалі заходів із протидії їй. Завданням дослідження ставилося проаналізувати чинники, які безпосередньо детермінують явище контрабанди. Серед чинників виділено: морально-психологічні, політичні, соціально-економічні, організаційно-управлінські та правові. Зазначено: морально-психологічні чинники є наслідком відсутності державної ідеології, що орієнтує на правомірне вирішення проблем, пов’язаних із набуттям власності. У такій обстановці у свідомість українців впроваджується культ збагачення незаконним шляхом, поширення в житті суспільства традицій, правил та інших атрибутів кримінальної субкультури, тобто відбувається глобальна криміналізація свідомості та поведінки громадян. Розглянуто чинники політичні (наслідком є доволі низька ефективність функціонування системи митного контролю і, як наслідок, контрабанда); соціально-економічні чинники (наслідок поляризації населення за рівнем доходів і низький рівень життя більшої частини населення держави, що призводить до високого рівня соціальної напруги між різними верствами); чинники організації та управління митною та прикордонною інфраструктурами; правові чинники (наслідок недосконалості, неузгодженості і мінливості митного та кримінального законодавства, декриміналізації товарної контрабанди). Зроблено висновок, що визначення основних чинників, які сприяють вчиненню контрабанди, має не тільки теоретичне, а й практичне значення, тому що дає можливість виробити заходи впливу (попередження) на контрабанду з урахуванням особливостей її прояву, як у масштабах усієї країни, так і в окремих її регіонах.