МІЖНАРОДНІ БІЗНЕС-ТЕХНОЛОГІЇ: СТРАТЕГІЧНІ ПІДХОДИ ТА ІНСТРУМЕНТИ - Сунцова, О. О. (Підприємництво і торгівля, 2024)
У статті розглядаються сучасні міжнародні бізнес-технології, які визначають конкурентні переваги компаній у глобальному середовищі. Основна увага приділяється стратегічним підходам та інструментам, що дозволяють міжнародним корпораціям ефективно функціонувати в умовах глобалізації та технологічного прогресу. Дослідження має на меті визначити ключові аспекти стратегічного управління технологіями та їх вплив на довгострокову конкурентоспроможність компаній. Застосовано методи аналізу наукових джерел, порівняння та синтезу для вивчення актуальних підходів до використання технологій в міжнародному бізнесі. У результаті дослідження визначено ефективні інструменти для розробки та реалізації бізнес-стратегій на міжнародному рівні, зокрема цифрові платформи, автоматизація бізнес-процесів та штучний інтелект. Практична значущість дослідження полягає у наданні рекомендацій для компаній, що прагнуть посилити свої позиції на глобальному ринку за допомогою новітніх технологічних рішень. Обґрунтовано, що сучасні міжнародні бізнес-технології є ключовим фактором успіху на глобальних ринках, але їх впровадження вимагає зваженого підходу, що включає балансування між інноваціями, соціальною відповідальністю та етичними стандартами. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на поглиблений аналіз впливу новітніх технологій на глобальну економіку та розробку регуляторних механізмів, які сприяли б стійкому розвитку міжнародних корпорацій. Цифрові платформи є важливими для побудови бізнес-екосистем, які сприяють зниженню трансакційних витрат і швидшій інтеграції компаній у глобальні ринки; автоматизація бізнес-процесів дозволяє компаніям значно підвищити продуктивність та скоротити витрати на операційні процеси; штучний інтелект відкриває перед компаніями значні можливості для автоматизації управлінських рішень та прогнозування.