КОГНІТИВНІ УПЕРЕДЖЕННЯ: СУТНІСТЬ ТА ВПЛИВ НА ФІНАНСОВІ РІШЕННЯ - Горват, Т.Ю.; Дуб, М.І. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Стаття присвячена висвітленню фундаментальної сутності когнітивних упереджень та аналізу їх впливу на процес прийняття фінансових рішень в умовах невизначеності та загроз. Когнітивні упередження розглядаються систематичними відхиленнями від раціональних або нормальних суджень, що виникають під впливом психологічних, емоційних, соціальних та когнітивних факторів та спричиняють ухвалення ірраціональних фінансових рішень, що базуються на спотвореному сприйнятті реальності та обмежених можливостях щодо обробки інформації, що, в свою чергу, може призвести до регулярних помилок у процесі ухвалення таких рішень. Проаналізовано механізми когнітивних спотворень, які можуть призводити до ірраціональних фінансових рішень, попри наявність точних економічних даних. Доведено, що когнітивні упередження мають систематичний характер і виникають через вплив психологічних, емоційних та соціальних чинників, що здатні спотворювати сприйняття реальності. Визначено, що когнітивні упередження не є ізольованими феноменами, а часто взаємодіють між собою, значно посилюючи таким чином свій вплив на процес ухвалення рішень, створюючи складні ефекти підсилення, оскільки синхронне проявлення кількох упереджень може призвести до ще більш значущих спотворень та ірраціональних рішень, ніж їх окремий вплив, ускладнюючи процес прийняття обґрунтованих і точних рішень, сприяючи формуванню перекрученого сприйняття реальних фактів, підвищуючи ймовірність серйозних, комбінованих помилок, а також впливаючи на стратегію управління фінансами загалом. Обґрунтовано важливість усвідомлення такого феномену для мінімізації негативних наслідків в фінансовому управлінні. Наголошено на необхідності розробки стратегій для зниження впливу когнітивних помилок, зокрема шляхом підвищення обізнаності фінансових суб’єктів та застосування спеціалізованих аналітичних інструментів. Окреслено перспективи подальших досліджень у сфері поведінкових фінансів, що повинні враховувати як індивідуальні характеристики осіб, так і вплив соціальних та психологічних факторів.