ОЦІНКА ВПЛИВУ ФАКТОРІВ НА РОЗВИТОК АГРОПІДПРИЄМНИЦТВА З УРАХУВАННЯМ ПОТЕНЦІАЛУ ІНТЕРНЕТ РЕЧЕЙ - Пелех, К.О. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Агропідприємництво є ключовим сектором економіки, що має важливе значення для забезпечення продовольчої безпеки та сталого розвитку. З огляду на це, використання передових технологій, зокрема інтернету речей (IoT), стає стратегічно важливим для підвищення ефективності та конкурентоспроможності агропідприємств. Ідентифікація факторів, що впливають на рівень розвитку агропідприємництва з використанням можливостей IoT, є необхідною для оптимізації процесів та покращення управління ресурсами. У статті доведено, що інтернет речей (IoT) має значний потенціал для трансформації агропідприємництва, привносячи інновації та підвищуючи його ефективність та стійкість. Аргументовано, що фактори, такі як технічна інфраструктура, кваліфікація персоналу, інвестиції, політична підтримка, культурна та соціальна прийнятність, технологічна інтеграція, екологічна стійкість, аналітика даних та управління інформацією, грають ключову роль у цьому процесі. Обгрунтовано, що країни, такі як Нідерланди, Ізраїль, Канада, Швеція, Австралія, США та Індія, вже використовують IoT для оптимізації сільського господарства і досягають помітних результатів. Наприклад, впровадження IoT дозволило збільшити врожайність, знизити витрати на добрива та пестициди, оптимізувати використання водних ресурсів та зменшити негативний екологічний вплив. Загальні висновки свідчать про те, що IoT відкриває нові можливості для агропідприємств у всьому світі. Його використання дозволяє підвищити продуктивність, знизити витрати та створити більш стійкі та екологічно безпечні аграрні системи. Проте успіх впровадження IoT залежить від правильного підбору технологій, забезпечення необхідної інфраструктури та кваліфікації персоналу, а також від підтримки з боку уряду та сприйняття технологій суспільством. Розглянуті фактори, такі як технічна інфраструктура, кваліфікація персоналу, аналітика даних та інші, відіграють ключову роль у успішному впровадженні IoT в агропромисловому секторі. Загальні висновки підтверджують перспективність цієї технології для сталого розвитку сільського господарства та підкреслюють необхідність комплексного підходу до її впровадження.