ОСОБЛИВОСТІ АУДИТУ І АНАЛІЗУ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ НАФТОГАЗОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Рябчук, О.Г.; Андрух, О.В. (Підприємництво і торгівля, 2024)
У статті обґрунтовано необхідність аудиту та аналізу діяльності суб’єктів господарювання у галузі нафтогазової промисловості як такої, що забезпечує енергетичну безпеку країни та має високий рівень капіталовкладень, складність технологічних процесів, складність фінансового обліку, великий обсяг операцій, високі ризики шахрайства, ймовірності екологічної, техногенної небезпеки та функціонує в умовах нестабільних цін на енергоносії і в умовах воєнних дій в Україні. Наголошено, що ця галузь не тільки забезпечує енергетичні потреби країни, але й значно впливає на її фінансові показники, що робить необхідним забезпечення її високого рівня прозорості та ефективності. У даному дослідженні розкрито особливості здійснення аудиту та аналізу діяльності суб’єктів господарювання нафтогазової промисловості, висвітлено вплив специфіки галузі на ці процеси, а також обґрунтовано необхідність визначення основних напрямів щодо їх удосконалення. Зазначено, що аудит та аналіз діяльності суб’єктів господарювання є найважливішими інструментами системи економічного контролю та управління, особливо в галузях, що мають стратегічне значення для національної економіки, зокрема таких, як нафтогазова промисловість. Їх періодичне та якісне здійснення сприяє зміцненню конкурентоспроможності, забезпечує стабільність та ефективність діяльності суб’єктів господарювання галузі у довгостроковій перспективі, що є необхідною умовою для успішної діяльності в період швидких змін та в умовах війни. У статті висвітлено дослідження аудиту та проведено аналіз окремих показників діяльності АТ «Укргазвидобування», що є найбільшою газовидобувною компанією у Центральній і Східній Європі. Акцент зроблено на виконанні аналітичних процедур при проведенні аудиту, які мають особливе значення, оскільки можуть ідентифікувати основні фінансово-економічні тенденції та виявити можливі зони ризику. Здійснення таких процедур сприяє підвищенню прозорості та ефективності діяльності суб’єктів господарювання, що також зміцнює довіру інвесторів і допомагає забезпечити стабільність у галузі. Запропоновано напрями удосконалення аудиту та аналізу діяльності суб’єктів господарювання нафтогазової промисловості шляхом посилення окремих ключових аспектів, які могли б значно підвищити ефективність і точність їх проведення.