ІДЕНТИФІКАЦІЯ СТРАТЕГІЧНИХ ОРІЄНТИРІВ ФОРМУВАННЯ ІНТЕГРОВАНОГО ІНВЕСТИЦІЙНОГО КЛІМАТУ ТА ЗАЛУЧЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ В ЕКОНОМІКУ І ВІДБУДОВУ РЕГІОНУ - Семак, Б.Б.; Бойко, Р.В. (Підприємництво і торгівля, 2024)
Врахування потенціалу розвитку регіону є критично важливим при формуванні проактивної інвестиційної політики в Україні, адже це дозволяє визначити цілісну і послідовну стратегію, спрямовану на економічне та соціальне зростання, зміцнення безпекоспроможності і стійкості територій в умовах новітніх викликів. У дослідженні актуалізується проблематика державної політики покращення інвестиційного середовища регіону в умовах війни задля відновлення інвестиційної активності та діяльності, залучення інвестицій у збереження економічної системи в умовах кризи та її відбудови і модернізації на етапі повоєнної відбудови країни. У фокусі уваги – формування якісного сприятливого інтегрованого інвестиційного клімату в регіоні. Відтак мета дослідження - ідентифікація стратегічних орієнтирів формування інтегрованого інвестиційного клімату та залучення інвестицій в економіку і відбудову регіону. Під час дослідження використано такі методи аналізу: групування, логічного аналізу, стратегічного менеджменту (під час оцінювання якості системи державного регулювання розвитку інвестиційного середовища регіону), системного аналізу (з метою розробки організаційно-економічних засобів регіональної політики розвитку інвестиційної діяльності в регіоні), аналітико-прогнозних розрахунків (для визначення напрямів регіональної політики стимулювання інвестиційної діяльності). Наукова новизна результатів дослідження полягає в подальшому розвитку методико-прикладних засад обґрунтування стратегічних пріоритетів регіональної політики вдосконалення інвестиційного середовища регіону в умовах війни. Визначено ключові передумови, цілі та завдання удосконалення інвестиційного середовища у фокусі (І) стабілізації економіки та (ІІ) повоєнного відновлення регіону (на прикладі Львівської області). Охарактеризовано наявний та незадіяний потенціал мережі індустріальних парків Львівської агломерації. Визначено цільові орієнтири, завдання та заходи становлення повноцінного інтегрованого інвестиційного клімату регіону в умовах війни та повоєнної відбудови. Зроблено висновок, що у контексті повоєнної відбудови економіки Львівської області головним завданням має стати визначення структурних пріоритетів інвестування. Це означає чітку ідентифікацію пріоритетних напрямів розвитку економіки регіону та забезпечення умов для залучення інвестиційних ресурсів у такі сфери.