КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ЛОГІСТИЧНИМИ ЛАНЦЮГАМИ ТА ІНФРАСТРУКТУРОЮ - Хархаліс, І.М. (Підприємництво і торгівля, 2024)
У статті розглядаються концептуальні засади стратегічного управління логістичними ланцюгами та інфраструктурою в умовах глобалізації, цифровізації економіки та зростаючої конкуренції. Метою дослідження є обґрунтування теоретичних і методичних основ стратегічного управління логістичними процесами, які сприятимуть підвищенню ефективності функціонування логістичних ланцюгів та оптимізації інфраструктури. В роботі акцент робиться на важливості гнучкості та адаптивності логістичних систем для забезпечення конкурентоспроможності підприємств різної форми власності. Визначено, що у сучасному світі, де відбуваються швидкі технологічні, економічні та політичні зміни, логістика має бути здатною до оперативного реагування на нові вимоги ринку, включаючи впровадження новітніх технологій, таких як штучний інтелект, Інтернет речей (IoT) та блокчейн. У роботі автори досліджують інтеграцію стратегічного управління в логістичні процеси для оптимізації витрат і зниження екологічного впливу. Логістична інфраструктура, зокрема склади, транспортні мережі та інформаційні системи, розглядається як ключовий елемент підвищення ефективності ланцюгів постачання. Зазначено, що розвиток інфраструктурних об’єктів є важливим чинником для зниження витрат і підвищення якості обслуговування. Аналіз сучасних досліджень підкреслює роль стратегічного підходу у плануванні логістики, що включає прогнозування попиту, вибір оптимальних маршрутів і управління запасами. Також у роботі розглядається значення екологічних аспектів і стійкого розвитку у стратегіях управління логістичними системами, що дозволяє різноманітним підприємствам пристосовуватися до нових регуляторних стандартів та покращувати свою репутацію на ринку. Стаття має на меті окреслити теоретичні та методичні засади стратегічного управління, які можуть стати основою для подальших досліджень та практичних рішень у сфері логістики. Визначено, що перспективи розвитку логістики залежать від успішної адаптації до сучасних викликів та готовності до впровадження інновацій, що, в свою чергу, дозволить підприємствам та суб’єктам господарювання отримати значні переваги на ринку.