КОРПОРАТИВНА КУЛЬТУРА ЯК ФАКТОР ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОГО КАПІТАЛУ ОРГАНІЗАЦІЇ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Андрушкевич, Н.В.; Демідов, В.В.; Луговий, О.В. (Підприємництво і торгівля, 2025)
Стаття присвячена детальному аналізу ролі корпоративної культури у формуванні соціального капіталу організації. Корпоративна культура, як виразник специфічних управлінських цінностей, норм і стратегічних цілей, відіграє важливу роль у процесі становлення, розвитку та ефективного використання соціального капіталу організації. Вона визначає принципи взаємодії між співробітниками, сприяє формуванню спільних орієнтирів та впливає на рівень довіри, кооперації та солідарності у трудовому колективі. Водночас корпоративна культура має переважно інструментальний характер і лише частково впливає на глибинні ціннісні орієнтації працівників, оскільки базові переконання та світогляд формуються ще до входження індивіда в організацію. Наголошено, що корпоративна культура не є безпосереднім управлінським інструментом у вузькому сенсі, але вона створює загальні умови для соціальної взаємодії в організації, задаючи рамки для поведінкових моделей і взаємин між співробітниками. Саме через вплив на соціальне середовище корпоративна культура може опосередковано визначати ефективність застосування конкретних інструментів розвитку соціального капіталу, таких як командна робота, внутрішня комунікація, наставництво, корпоративне навчання, формування неформальних соціальних зв’язків тощо. Вона сприяє створенню сприятливого організаційного клімату. Зроблено висновки про можливості корпоративної культури у процесі цілеспрямованого формування символічного та нормативного середовища, що сприяє зміцненню відносин довіри, розвитку кооперативної поведінки, орієнтації на спільне благо, а також іншим проявам організаційного соціального капіталу. Особливо важливим є формування таких організаційних практик, які дозволяють гармонійно поєднувати інтереси компанії та її працівників, забезпечуючи стабільність соціальних відносин та сприятливі умови для спільного розвитку. Крім того, в статті обґрунтовано, що цифрові технології відіграють ключову роль у сучасній трансформації економіки, визначаючи її нові характеристики та змінюючи підходи до управління організаціями. Одним із важливих аспектів цього впливу є зміни у формуванні соціального капіталу – складного та багатокомпонентного явища, що включає систему соціальних зв’язків, механізми довіри та обміну ресурсами між людьми. У цифрову епоху соціальні зв’язки набувають нового характеру завдяки поширенню інтернет-технологій, розвитку цифрових платформ та соціальних мереж, які істотно впливають на структуру і якість соціального капіталу.