МІСЦЕ ТРАНСФЕРНОГО ПОТЕНЦІАЛУ В СИСТЕМІ СТРАТЕГІЇ І ТАКТИКИ РОЗВИТКУ ЛОГІСТИЧНИХ ЦЕНТРІВ АГРОХОЛДИНГІВ - Борсук, О.О.; Русин-Гриник, Р.Р.; Сало, Б.І. (Підприємництво і торгівля, 2025)
Трансферний потенціал є ключовим фактором у розробці ефективної стратегії та тактики розвитку логістичних центрів агрохолдингів, оскільки він забезпечує зв’язок між інноваційними рішеннями, доступними ресурсами та можливостями ринку. Саме трансферний потенціал визначає здатність агрохолдингу адаптувати, інтегрувати й масштабувати передові технології у сфері логістики, що, у свою чергу, сприяє підвищенню ефективності операційної діяльності, скороченню витрат і прискоренню товарообігу. Стратегічне планування розвитку логістичних центрів базується на комплексному аналізі трансферного потенціалу, зокрема оцінці технологічного рівня підприємства, ступеня цифровізації процесів, культури інновацій та організаційної готовності до реалізації сучасних рішень. У статті доведено, що трансферний потенціал логістичних центрів агрохолдингів є визначальною умовою їхнього розвитку, оскільки забезпечує адаптацію до нових технологічних рішень, оптимізацію ресурсів та підвищення конкурентоспроможності. Аргументовано, що ефективне управління трансферним потенціалом сприяє модернізації логістичних процесів, впровадженню автоматизованих систем контролю, зниженню втрат під час транспортування і зберігання продукції, що безпосередньо впливає на фінансову стійкість аграрних підприємств. Обґрунтовано, що синергія трансферного потенціалу з інноваційним, фінансовим, ресурсним, інформаційним та організаційним потенціалами логістичних центрів забезпечує їхню ефективність як на стратегічному, так і на тактичному рівнях управління, що дозволяє оперативно реагувати на виклики ринку, вдосконалювати механізми управління логістичними ланцюгами та забезпечувати стійкість до зовнішніх ризиків. Таким чином, на стратегічному рівні трансферний потенціал логістичних центрів агрохолдингів спрямований на довгострокове планування, прогнозування тенденцій та впровадження масштабних інновацій, тоді як на тактичному рівні він забезпечує оперативну адаптацію, оптимізацію процесів та ефективне використання ресурсів у межах поточної діяльності.