ВПЛИВ СЕРЕДОВИЩА РЕАЛІЗАЦІЇ ДЕВЕЛОПЕРСЬКОГО ПРОЄКТУ НА ВИБІР МАРКЕТИНГОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ - Фісуненко, П.А.; Анферов, А.А. (Підприємництво і торгівля, 2025)
Стаття присвячена вивченню впливу середовища реалізації девелоперського проєкту на вибір маркетингових інструментів. В сучасних умовах турбулентного середовища його вплив на діяльність суб’єктів господарювання може мати визначальні наслідки. При розробці маркетингової стратегії та побудові системи маркетингових інструментів девелоперів, що реалізують складні девелоперські проєкти, пов’язані із значними інвестиціями та ризиками, має обов’язково враховуватись вплив середовища їхньої реалізації. Метою статті було дослідження впливу середовища на ефективність реалізації девелоперського проєкту та побудова підходу до вибору маркетингових інструментів девелоперського проєкту з врахуванням середовища його реалізації. Проведено аналіз динаміки індикатора ділової впевненості в будівництві в Україні, аналіз статистичних даних щодо оцінки впливу факторів на діяльність підприємств в будівництві та передбачуваності бізнес-ситуації в даній галузі. Визначено основні тенденції зміни очікувань будівельних підприємств протягом досліджуваного періоду. Виявлено, що середовище функціонування підприємств, пов’язаних із будівництвом, може бути визначене як вкрай непередбачене та низько прогнозоване. Розглянуто основні підходи науковців до структурування середовища підприємства та вибору методів його оцінки. Запропоновано використовувати антисипативний підхід до прийняття управлінських рішень щодо формування відбору маркетингових інструментів в девелопменті. Запропоновано враховувати при цьому пріоритизацію маркетингових інструментів за характером їхнього впливу на адаптацію проєкту до умов середовища. Встановлено, що адаптація девелоперського проєкту до умов середовища його реалізації може набувати пасивного, активного та проактивного характеру. Побудований підхід дозволяє врахувати пріоритетність маркетингових інструментів, здатних забезпечити проактивну адаптацію девелоперського проєкту до зміни середовища, а також ресурсні обмеження девелопера. Визначено основні перспективи подальших досліджень, а саме: визначення теоретико-методичних основ здійснення комплексної оцінки впливу побудованої із застосуванням антисипативного підходу системи маркетингових інструментів на ризикованість девелоперської діяльності.