СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ ФАРМАЦЕВТИЧНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ - Дишкантюк, О.В.; Ляшенко-Щербакова, В.В. (Підприємництво і торгівля, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз сучасних підходів до управління фармацевтичними підприємствами в умовах цифрової трансформації, глобалізації ринку та посилення державного регулювання. Визначено основні показники оцінки ефективності функціонування фармацевтичних підприємств, зокрема фінансові, операційні, маркетингові, інноваційні та соціальні метрики. Наголошено на необхідності системного підходу до управління як важливого чинника забезпечення довгострокової конкурентоспроможності, стійкості розвитку та відповідності високим вимогам якості продукції. Особливу увагу приділено впровадженню ERP-систем як стратегічного інструменту автоматизації процесів, інтеграції ресурсів, оптимізації витрат та підвищення гнучкості управлінських рішень. Детально розглянуто етапи впровадження ERP-систем: аналіз поточних бізнес-процесів, вибір відповідної ERP-платформи, адаптацію та інтеграцію системи, а також моніторинг її ефективності. Обґрунтовано економічні та управлінські ефекти використання ERP, такі як підвищення продуктивності праці, мінімізація людських помилок, скорочення виробничих циклів, поліпшення якості продукції та відповідність міжнародним регуляторним стандартам. Зроблено висновок, що запровадження ERP-систем є ключовим етапом цифрової трансформації фармацевтичних підприємств, необхідним для їхнього ефективного функціонування в умовах висококонкурентного глобального ринку. Представлені результати мають практичне значення для менеджерів, консультантів і науковців, оскільки дають змогу оцінити готовність фармацевтичних підприємств до цифровізації та сформулювати ефективні стратегії їхнього сталого розвитку, орієнтовані на інновації, екологічність та соціальну відповідальність.