ВИКОРИСТАННЯ РОСІЙСЬКОГО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА КІБЕРВИКЛИКИ: ВПЛИВ НА ЕКОНОМІКУ УКРАЇНИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ ВІТЧИЗНЯНОЇ IT-ГАЛУЗІ - Куцик, П.О.; Туліка, Н.М. (Підприємництво і торгівля, 2025)
У сучасних умовах ведення війни в кіберпросторі набуває не меншого значення, ніж бойові дії на фізичному полі бою. У статті проведено ґрунтовний аналіз проблеми використання російського програмного забезпечення (ПЗ) в Україні в умовах збройного конфлікту, економічних санкцій та посилення глобальних кіберзагроз. Досліджено масштаби проникнення російських цифрових рішень у державний та приватний сектори економіки України, а також наслідки їхнього використання для національної безпеки та фінансової стабільності. Розглянуто основні економічні втрати від експлуатації російського ПЗ, зокрема пряме фінансування економіки країни-агресора, ризики витоку конфіденційної інформації, репутаційні збитки для компаній, а також перешкоди для міжнародного співробітництва у сфері інформаційних технологій. Особливу увагу приділено аналізу кіберзагроз, що виникають унаслідок використання російських програмних рішень, включаючи конкретні випадки масштабних кібератак на державні установи та великі корпорації. Досліджено проблему вендорлоку, що перешкоджає переходу на альтернативні програмні продукти, а також ключові бар’єри, які ускладнюють імпортозаміщення в сфері ПЗ. Запропоновано комплекс заходів для вирішення проблеми: посилення державного регулювання, запровадження законодавчих обмежень, стимулювання розробки українських цифрових продуктів, створення програм підтримки бізнесу для переходу на безпечні альтернативи, підвищення рівня кіберстійкості інфраструктури та розширення міжнародної співпраці у сфері цифрової безпеки. Результати дослідження підтверджують, що повна відмова від російського ПЗ є необхідною умовою для забезпечення кібербезпеки, економічної незалежності та розвитку національної ІТ-індустрії. Використання власних або міжнародно сертифікованих програмних рішень сприятиме посиленню цифрового суверенітету України, зниженню ризиків інформаційного саботажу та втрати даних, а також стимулюватиме розвиток інноваційного середовища у сфері інформаційних технологій.