РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ ПОСЛУГАМИ В УКРАЇНІ: СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ АНАЛІЗ - Лупак, Р.Л.; Стіскун, А.В.; Сисун, О.В. (Підприємництво і торгівля, 2025)
У статті визначено низку особливостей розвитку зовнішньої торгівлі послугами на регіональному рівні, які охоплюють сировинно-ресурсне забезпечення, просторово-територіальне розміщення, конкурентний потенціал, інфраструктурне забезпечення та інші аспекти. Проведений структурно-функціональний аналіз зовнішньої торгівлі послугами в розрізі операцій експорту та імпорту дозволив здійснити групування регіонів України та виділити регіони-лідери, регіони з найменшим експортом/імпортом послуг, регіони з найбільшим падінням експорту/імпорту послуг, а також регіони з позитивною динамікою експорту/імпорту послуг. Зроблено висновок, що регіони, які продемонстрували позитивну динаміку експорту послуг, змогли забезпечити зростання або зберегти стабільність цього показника, попри складні економічні, політичні та інші умови. Географічно-просторовий розподіл імпорту послуг продемонстрував, як різні регіони України задовольняють свої економічні потреби, враховуючи особливості та галузеву спеціалізацію місцевого господарства. Отримані результати структурно-функціонального аналізу наочно продемонстрували негативний вплив війни та окупації на зовнішньоекономічну діяльність і стабільність економічних процесів у регіонах, розташованих на лінії фронту або в зонах активних бойових дій. Надано характеристики сальдо зовнішньої торгівлі послугами в Україні за регіонами та виявлено негативне значення цього показника в Полтавській, Дніпропетровській та Донецькій областях. До стратегічних орієнтирів регіональної політики активізації зовнішньої торгівлі послугами в Україні віднесено такі: (1) розвиток місцевої інфраструктури для торгівлі послугами, (2) удосконалення регуляторної бази в регіонах, (3) підготовка та розвиток місцевої висококваліфікованої робочої сили, (4) посилення підтримки інновацій та цифровізації, (5) підтримка місцевого малого та середнього бізнесу, (6) розширення міжнародного міжрегіонального співробітництва та партнерства, (7) посилення просування послуг на міжнародних ринках, (8) постійний моніторинг реалізації стратегічних ініціатив.