ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ ТА IОT-ТРАНСФОРМАЦІЯ АГРАРНОГО ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ ЯК ДЖЕРЕЛО ЗРОСТАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ - Свидрук, І.І.; Куцик, В.І. (Підприємництво і торгівля, 2025)
Проблеми руйнації сільськогосподарських земель і розроблення стратегії їх післявоєнного відновлення потребують пошуку інноваційних шляхів землекористування із застосуванням ресурсоефективних технологій. Дана стаття присвячена виявленню впливу включення новітніх цифрових технологій та IoT-трансформації аграрного землекористування на можливість підвищення ефективності використання земельних ресурсів у межах післявоєнної відбудови аграрної галузі. Проаналізовано економічні рахунки сільського господарства України, рентабельність аграрного виробництва за областями, продуктивність аграрного виробництва. Виявлено основні проблеми землекористування на тлі повномасштабного вторгнення росії. Розглянуто можливості післявоєнного відновлення земельних ресурсів для розвитку аграрного виробництва. Визначено переваги використання цифрових технологічних рішень, Інтернету речей (IoT) та інтелектуальної техніки. Проведено регресійний аналіз впливу діджиталізації та IoT-трансформації процесів землеробства на продуктивність використання земельних ресурсів вітчизняних агрохолдингів. Рекомендовано включити до національної стратегії модернізації аграрної галузі програми діджиталізації та IoT-трансформації землекористування з відповідним виділенням бюджетного фінансування для розбудови цифрової інфраструктури, що дозволить забезпечити раціональний розподіл земельних ресурсів, динамічний моніторинг ризиків і науково обґрунтоване прийняття рішень, що сприятиме загальному зростанню продуктивності та стійкості аграрного виробництва. Рекомендовано прискорити інтеграцію цифрових технологій та IoT-трансформацію аграрного землекористування з екологічними агровиробничими практиками. В межах післявоєнного відновлення земельного фонду України запропоновано будувати систему просування новітніх технологій на засадах інтегрованості з цифровими платформами тестування адаптивності аграрного виробництва до цифрових інструментів, що підвищить доступність новітніх технологій у сільськогосподарських зонах різного ступеня екологічного збереження і придатності до використання у землеробстві.