МАРКЕТИНГ ДЛЯ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ (ВЕГАНСЬКИХ, ВЕГЕТАРІАНСЬКИХ) ТА ЙОГО ВПЛИВ НА СПОЖИВЧІ ЗВИЧКИ ТА ПОВЕДІНКУ - Кубашевський, О.Є. (Підприємництво і торгівля, 2025)
Стаття аналізує розвиток ринку вегетаріанських та веганських продуктів в Україні та світі, акцентуючи увагу на змінах у маркетингових підходах, які використовуються для просування цих продуктів. Визначено, що традиційні стратегії маркетингу, орієнтовані на вузькі цільові аудиторії, поступово трансформуються в більш широкі та інклюзивні стратегії, спрямовані на залучення споживачів із різноманітними харчовими вподобаннями. Розглянуто концепцію вегетаріанства та веганства, їх різновиди, а також основні мотивації споживачів, серед яких екологічні та здоров’я-орієнтовані фактори. Окремо розглянуто важливість різноманітних маркетингових стратегій у популяризації вегетаріанських продуктів в Україні та досліджено роль цифрових платформ і соціальних медіа в просуванні брендів та продукції. Представлено приклади успішних українських брендів, які активно використовують різноманітні платформи та соціальні мережі для залучення нових клієнтів, а також детально розглянуто маркетингові підходи компаній. Розвиток маркетингових стратегій веганських та вегетаріанських брендів, згідно з результатами дослідження, сприяє зростанню популярності цих продуктів серед українських споживачів і стимулює зміни в харчових звичках. Крім того, в статті розглядається зростання попиту на ці продукти, навіть серед осіб, які не є прихильниками таких дієт, і зазначається, як традиційні виробники доповнюють свої асортименти веганськими альтернативами. Дослідження також показує, як маркетингові стратегії допомагають популяризувати екологічно чисті та корисні для здоров’я продукти серед більш широкої аудиторії, не обмежуючись лише вегетаріанцями та веганами. Стаття демонструє, як зміни в споживчих уподобаннях та інноваційні маркетингові стратегії сприяють зростанню популярності веганських та вегетаріанських продуктів, що впливає на розвиток ринку та трансформацію харчових звичок українських споживачів. Також розглядаються перспективи розвитку ринку веганських продуктів в Україні, зокрема в контексті підвищення доступності та зниження вартості продукції для ширшого споживчого сегменту.